Με παρέμβαση του προέδρου του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραμένει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Η ανακοίνωση του προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν γίνεται μια ημέρα μετά την παραίτηση έντεκα υπουργών της Χεζμπολάχ, επειδή δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου, αν 11 από τους 30 υπουργούς της κυβέρνησης παραιτηθούν η κυβέρνηση πέφτει.
«Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών της …η Εξοχότητά του ευχαριστεί τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους υπουργούς και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα θέματα αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές πλευρές του Λιβάνου να βρουν μια λύση μέσω της διαπραγματευτικής οδού. Εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση στο Λίβανο, η Αστον τόνισε πως «ο διάλογος και η σταθερότητα είναι ουσιαστικής σημασίας» σε αυτές τις συνθήκες «για το συμφέρον του λιβανικού λαού». Επανέλαβε μάλιστα τη στήριξη των Ευρωπαίων «στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας» της οποίας ηγείτο μέχρι χθες Τετάρτη ο Σαάντ Χαρίρι.
Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική κρίση στο Λίβανο να επιδεινωθεί περισσότερο και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν με ηρεμία για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει την απόδοση δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. «Δεν θέλουμε ο Λίβανος να γυρίσει στην αρχή.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το Ισραήλ. Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου. Ομως παρακολουθούμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν. Το Ισραήλ προφανώς και είναι αντίθετο με κάθε κλιμάκωση της κατάστασης στα βόρεια σύνορά μας με τον Λίβανο».