Στην ανεπαρκή προετοιμασία του πληρώματος και στην απόφαση του πιλότου να προσγειώσει το αεροσκάφος, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, οφείλεται η συντριβή του Τουπόλεφ 154, στις 10 Απριλίου στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με το πόρισμα που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Στο δυστύχημα βρήκαν τραγικό θάνατο ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, η σύζυγός του Μαρία Κατσίνσκα και δεκάδες ανώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, η επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (IAC) Τατιάνα Ανοντίνα εξήγησε ότι το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί παρά την «πληθώρα πληροφοριών για τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες».

Σύμφωνα με την Ανοντίνα, η παρουσία του Κατσίνσκι στο αεροσκάφος, ίσως να οδήγησε στη συντριβή του. «Η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη στη σύσταση να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος, άσκησε ψυχολογική πίεση στα μέλη του πληρώματος και επηρέασε το πλήρωμα να πάρει την απόφαση να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης», τόνισε η Ανοντίνα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ανώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο πλήρωμα του αεροσκάφους, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας στο αίμα του οποίου βρέθηκε αλκοόλ.

«Η παρουσία στο πιλοτήριο ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και ο επικεφαλής πρωτοκόλλου, και η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση του σημαντικότερου επιβάτη, άσκησαν ψυχολογική πίεση στο πλήρωμα επηρεάζοντας την απόφασή του να συνεχίσει τη διαδικασία προσγείωσης σε ακατάλληλες συνθήκες», τονίζεται στο πόρισμα.

«Ποσότητα 0,6mg/l αλκοόλ ανιχνεύτηκε στο αίμα του αρχηγού της αεροπορίας, στρατηγού Αντρέι Μπαζίκ», τόνισε η Τατιάνα Ανοντίνα.