Σοκ έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία, η είδηση ότι για τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται πιθανότατα το νερό που χρησιμοποιείται στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης καφέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας «Standart News», την Τρίτη καταγράφηκαν 29 νέα κρούσματα της ηπατίτιδας στην επαρχία Στάρα Ζαγόρα.

«Η προέλευση της νόσου δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, αλλά τα περισσότερα αυτόματα μηχανήματα λειτουργούν χωρίς ελέγχους», δήλωσε η Έλενα Κάνεβα, επικεφαλής της περιφερειακής επιθεώρησης προστασίας και ελέγχου της δημόσιας υγείας.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Στάρα Ζαγόρα, μόνον 23 τέτοια αυτόματα μηχανήματα είναι υπό τον έλεγχο της επιθεώρησης, ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Στέφαν Κονσταντίνοφ, ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 142 κρούσματα ηπατίτιδας στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, 26 στο Καζανλάκ, 16 στο Τσιρπάν, 15 στο Γκαλάμποβο.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών και υπήρξαν υποψίες ότι η μολυσματική ασθένεια εμφανίστηκε πρώτα στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Maritsa East», καθώς το 12% όσων προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα εργάζονται εκεί.