Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν απερίσκεπτα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των κινδύνων από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.
Σε μια σφοδρή επίθεση κατά των πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι κάθε επίτευγμα στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την απειλή των απρόβλεπτων συνεπειών.
Ο Γκουτέρες συνέδεσε τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη με εκείνους που δημιουργεί η κλιματική κρίση και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση και των δύο.
Μιλώντας στο ελβετικό θέρετρο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προκάλεσε τους εκπροσώπους της τεχνολογικής βιομηχανίας που βρίσκονταν στο ακροατήριο να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για τη θέσπιση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή και τον κοινωνικό αντίκτυπο» τόνισε ο ίδιο, όπως αναφέρει ο Guardian.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι θέτουν σε εφαρμογή συστήματα για να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για εγκληματικούς ή άλλους κακόβουλους σκοπούς και επιμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφει.
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το καλό.