Δύο Δυτικοί απήχθησαν από ενόπλους σε ένα μπαρ στη Νιαμέι, πρωτεύουσα του Νίγηρα, την Παρασκευή, δήλωσε πηγή ασφαλείας του Νίγηρα και ένας μάρτυρας.

«Δύο Δυτικοί, που είναι πιθανόν Γάλλοι, απήχθησαν από ένα μπαρ γύρω στις 10:30 (μ.μ.). Ένοπλοι άνδρες με τουρμπάνια τους έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας πως τα δύο θύματα ήταν άνδρες.

Πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να επιβεβαιώνει την εθνικότητα των θυμάτων, είπε:

«Γνωρίζουμε την πληροφορία αυτή. Βρισκόμαστε σε πλήρη κινητοποίηση στο Παρίσι και τη Νιαμέι προκειμένου να την επιβεβαιώσουμε».

Μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερ πως δυνάμεις ασφαλείας του Νίγηρα αναπτύχθηκαν στο μπαρ λίγη ώρα μετά το περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώθηκε από έναν ξένο διπλωμάτη και μάρτυρα, τον Άιμε Εμπάνγκα, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο μπαρ.

«Τους πρόταξαν ένα όπλο και τους ανάγκασαν να βγουν από την πόρτα. Τους έβαλαν σε ένα όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και σκούρα τζάμια», είπε ο Εμπάνγκα στο μπαρ, “Le Toulousain”.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ευθύνεται για την απαγωγή. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται απαγωγές Δυτικών στο Νίγηρα, οι οποίοι συχνά καταλήγουν στα χέρια της βορειοαφρικανικής πτέρυγας της αλ Κάιντα, με έδρα τη Σαχάρα, AQIM.

Προηγούμενες επιθέσεις συνέβησαν πιο πάνω στο βορρά, όπου η επιρροή της κυβέρνησης του Νίγηρα είναι πιο αδύναμη και ένα μίγμα ανταρτών και ντόπιων ληστών επιχειρούν εδώ και καιρό.

Οι περισσότεροι όμηροι απελευθερώθηκαν έπειτα από την υποβολή απαιτήσεων και, σύμφωνα με αναλυτές, εκατομμύρια δολάρια καταβάλλονται σε λύτρα, αν και οι αξιωματούχοι ποτέ δεν επιβεβαιώνουν πως τα χρήματα αλλάζουν χέρια.