Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημιούργησε περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή όπως είναι τώρα δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του παράκτιου θύλακα.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, μετά τη διασυνοριακή επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και έχει εξαπολύσει πλήρης κλίμακας εισβολή στον θύλακα. Ωστόσο δεν έχει πει ποιος θα πρέπει να ασκήσει την εξουσία στον θύλακα όταν τελειώσει ο πόλεμος, λέγοντας μόνο πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ασφάλεια.
Η Ουάσινγκτον έχει πει πως το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει την περασμένη εβδομάδα πως η διοίκηση της Γάζας πρέπει να επανενωθεί με τη Δυτική Όχθη, τμήματα της οποίας διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Παρασκευή πως η ΠΑ μπορεί να έχει ρόλο στο μέλλον στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, όμως ο Νετανιάχου δήλωσε αργά χθες, Σάββατο, πως δεν επιθυμεί να δοθεί στους τωρινούς ηγέτες της ΠΑ η απόλυτη ελευθερία στη Γάζα.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου εξέφρασε τα μακροχρόνια παράπονά του για τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα της ΠΑ που όπως λέει πυροδοτούν το μίσος για το Ισραήλ, και την πολιτική της να μισθοδοτεί οικογένειες Παλαιστιίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Μια τέτοια οργάνωση δεν θα πρέπει να αναλάβει τον έλεχο της Γάζας, είπε στους δημοσιογράφους. Μιλώντας σήμερα στο NBC ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός. «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αρχή. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική διοίκηση», είπε ο Νετανιάχου. Απαντώντας σε ερώτηση τι είδους σώμα θα είναι απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω».
Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς, δήλωσε στο Reuters πως οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να διαιωνίσουν τις διαιρέσεις ανάμεσα στα δύο παλαιστινιακά εδάφη — την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
«Οι ισραηλινές προσπάθειες να διαχωρίσουν τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη θα αποτύχουν, και δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα από τις πιέσεις», είπε στο Reuters.
Η ΠΑ διοικούσε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αλλά εκδιώχθηκε από την τελευταία το 2007 έπειτα από έναν σύντομης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο με τη Χαμάς.
Αν και δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να εμπλέξουν την ΠΑ στο μέλλον της Γάζας, όπως λένε διπλωμάτες, υπάρχει επίσης ανησυχία πως ο 87χρονος Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει αρκετή εξουσία ή υποστήριξη από τον λαό του για να πάρει τον έλεγχο.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής ιδέα του τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα όταν σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε διπλωμάτης με έδρα την Ιερουσαλήμ.
Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC.
Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση για την πιθανότητα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που συνελήφθησαν όμηροι.
«Υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. “Θα μπορούσε”, απάντησε Ισραηλινός πρωθυπουργός, “αλλά, σκέπτομαι, όσο λιγότερο εκφράζομαι για αυτό το θέμα, τόσο αυξάνω τις πιθανότητες αυτό να υλοποιηθεί”, είπε, διευκρινίζοντας πως τα πράγματα προχωρούν χάρη στην ισραηλινή στρατιωτική πίεση.
«Δεν είμαστε καθόλου κοντά [σε μια συμφωνία] μέχρι που αρχίσαμε τις επιχειρήσεις στο έδαφος», είπε. «Όμως από τη στιγμή που αρχίσαμε τις επιθέσεις στο έδαφος, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν».
«Η άσκηση πίεσης στους ηγέτες της Χαμάς, είναι εκείνο που μπορεί να έχει αποτέλεσμα μια συμφωνία, και αν μια συμφωνία είναι διαθέσιμη, θα μιλήσουμε γι΄αυτήν όταν θα είναι εδώ, θα την ανακοινώσουμε αν επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως περίπου 240 άνθρωποι μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς. Ανάμεσά τους, τουλάχιστον τριάντα ανήλικοι μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Υπό τον όρο της ανωνυμίας, Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Γάζα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «υπεύθυνος για την καθυστέρηση και τα εμπόδια στην εξεύρεση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για την απελευθέρωση πολλών ομήρων».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ερωτήθηκε επίσης για το θέμα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας που έχουν εγκλωβιστεί στις μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, και κυρίως για το νοσοκομείο αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς και εκτοπισμένοι.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να βγάλουμε τους ασθενείς από εκεί», είπε. «Τους λέμε να φύγουν», υπογράμμισε, όταν ερωτήθηκε γενικότερα για την κατάσταση των αμάχων στα νοσοκομεία. Και «τους βοηθάμε δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους», είπε. «Έχουμε σχεδιάσει διαδρομές προς μία ασφαλή ζώνη, νότια της πόλης της Γάζας».
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, περίπου εκατό ασθενείς έχουν απομακρυνθεί από το νοσοκομείο αλ Σίφα.