Αναλυτές και μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση που έκανε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, «να πολεμήσει τη Χαμάς» ο διεθνής συνασπισμός που δημιουργήθηκε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το γεγονός ότι ακόμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε μόνο τη συμβολική διάσταση αυτής της προσφοράς. Είπε ότι η Χαμάς «δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη. Είναι το Ισλαμικό Κράτος στα προάστια του Παρισιού».
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, εκπονήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, αιφνιδιάζοντας ακόμα και το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και φαίνεται να έλαβε υπόψη κυρίως τα εσωτερικά αντιτρομοκρατικά ζητήματα και την ισχυρή απήχηση της σύγκρουσης στο γαλλικό έδαφος. Τα Ηλύσια επιδιώκουν, κατά την Monde, να απαγορεύσουν κάθε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς, προτρέποντας τους εταίρους τους να αποδεχθούν ότι το ισλαμιστικό κίνημα δεν πρέπει ποτέ ξανά να θεωρηθεί νόμιμος πολιτικός παράγοντας, στην Ευρώπη ή στη Μέση Ανατολή.
Το Παρίσι έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ανάπτυξης χερσαίων στρατευμάτων στη Γάζα, αλλά εξετάζει μια σειρά από εργαλεία που έχουν από καιρό καθοριστεί στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ, όπως οι ανταλλαγές πληροφοριών, αλλά και οι κυρώσεις κατά των ηγετών της Χαμάς, τους οποίους το Ισραήλ θα ήθελε να εκδιώξουν η Τουρκία και το Κατάρ. Η γαλλική πρόταση στοχεύει επίσης στο να ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου με την ισραηλινή κυβέρνηση, καθιστώντας ενδεχομένως το Παρίσι ικανό να επηρεάζει ως ένα βαθμό τις αποφάσεις του Ισραήλ.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και κατά πόσο η γαλλική πρόταση θα συναντήσει ευήκοα ώτα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον αραβικό κόσμο ή ακόμα και στην Τουρκία. «Καμία από τις χώρες, όπου βρίσκονται οι γαλλικές στρατιωτικές βάσεις, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Ιρακινό Κουρδιστάν, δεν θα συμφωνούσαν να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο συνασπισμό», αναφέρει ο διευθυντής του γαλλικού ερευνητικού κέντρου για το Ιράκ και συνεργαζόμενος ερευνητής στο IFRI, Αντέλ Μπακαβάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Επιπλέον, διευκρινίζει πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ναι μεν στην περίπτωση του Ιράκ και της Συρίας στήριξε τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς δεν θα υποστηρίξει ποτέ έναν διεθνή συνασπισμό κατά της Χαμάς, την οποία υποστηρίζει άμεσα.
Κατά τον Μπακαβάν, ο διεθνής συνασπισμός όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο στο Ισραήλ, όπως στο Ιράκ και τη Συρία λόγω της υποστήριξης του Ιράν στη Χαμάς, αλλά και επειδή «η ενσωμάτωση της Χαμάς ως εχθρού με τον ίδιο τρόπο με το Ισλαμικό Κράτος θα οδηγούσε στην αποχώρηση όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής από τον συνασπισμό».