Φρικτές είναι οι ιστορίες από επιζώντες στο κιμπούτς Μπέρι του Ισραήλ, μια αγροτική κοινότητα που ιδρύθηκε κατά την ανεξαρτησία της χώρας κοντά στη Γάζα και πριν μέρες αποτέλεσε έναν από τους στόχους της επίθεσης της Χαμάς.

Το CNN μίλησε με κατοίκους της περιοχής και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους, τη στιγμή που αναζητούνται άτομα που πιθανώς απήγαγε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Στην κοινότητα έμεναν 1.000 κάτοικοι πριν την επίθεση, ωστόσο τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και αρκετοί απαχθεί. Εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν τις αρχές να μεταφέρουν τα πτώματα σε σακούλες, ενώ πριν έδωσαν μάχη για τον έλεγχο της περιοχής, γιατί δεν είχαν αποχωρήσει οι δυνάμεις της Χαμάς.

Μάλιστα, στο Μπέρι έμενε ο Ιρλανδός Tomas Hand, του οποίου η 8χρονη κόρη δολοφονήθηκε και ο ίδιος τόνισε πως ήταν «το καλύτερο τέλος», γιατί δεν ήθελε να σκέφτεται τι θα περνούσε υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Απλώς είπαν, “Βρήκαμε την Έμιλι. Είναι νεκρή”, και εγώ είπα “Ναι!”. Είπα “ναι”, και χαμογέλασα, γιατί αυτά ήταν τα καλύτερα νέα από τα αυτά που θα μπορούσα να μάθω. Αυτό ήταν το καλύτερο σενάριο, στο οποίο ήλπιζα», θυμήθηκε ο Thomas Hand, ο οποίος έκλαιγε την στιγμή που εξιστορούσε την είδηση του θανάτου της κόρης του.

«Θα ήταν είτε νεκρή είτε στη Γάζα. Και αν ξέρετε για αυτά που κάνουν στους ανθρώπους στη Γάζα, είναι χειρότερα από τον θάνατο. Ο τρόπος που σου συμπεριφέρονται, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό. Θα ήταν σε ένα δωμάτιο γεμάτο με πάρα πολλά άτομα, και θα φοβόταν κάθε λεπτό, κάθε ώρα, μέρα ίσως και χρόνια. Οπότε ο θάνατος ήταν μια ευλογία, μια απόλυτη ευλογία», κατέληξε ο άτυχος άνδρας που έχασε την κόρη του.

Επίσης, από το Μπέρι προέρχεται ένα βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα και δείχνει ενόπλους Παλαιστίνιους να στήνουν ενέδρα και να δολοφονούν έναν οδηγό, τη στιγμή που πήγε να μπει σε επίσημο κτίριο, ώστε να προστατευτεί.