Δημοσιογράφοι από το BBC και τους New York Times έλαβαν άδεια εισόδου στο κιμπούτς Kfar Aza, μια ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα με τη Γάζα, όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς διαπέρασε τα σύνορα το Σάββατο. Μεταξύ των νεκρών ήταν βρέφη και παιδιά, αναφέρουν οι New York Times.

«Οι στρατιώτες που πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας στα ερείπια ανασύροντας πτώματα αμάχων είπαν ότι έγινε σφαγή. Φαίνεται πιθανό ότι μεγάλο μέρος των δολοφονιών συνέβη τις πρώτες ώρες της επίθεσης το Σάββατο», αναφέρει το BBC.

Ο ισραηλινός στρατός χρειάστηκε 12 ώρες για να φτάσει στην κοινότητα, δήλωσε στο BBC ο Davidi Ben Zion, ο αναπληρωτής διοικητής της Μονάδας 71, μιας έμπειρης ομάδας αλεξιπτωτιστών που ηγήθηκε της επίθεσης, και οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης.

«Δόξα τω Θεώ, σώσαμε πολλές ζωές πολλών γονέων και παιδιών», είπε. «Δυστυχώς, κάποιοι κάηκαν από βόμβες [μολότοφ]».

Ο Μπεν Ζιόν δήλωσε στο BBC ότι οι ένοπλοι της Χαμάς που σκότωσαν οικογένειες, μεταξύ των οποίων και μωρά, ήταν «απλώς μια μηχανή τζιχάντ για να σκοτώσει τους πάντες, [ανθρώπους] χωρίς όπλα, χωρίς τίποτα, απλώς κανονικούς πολίτες που θέλουν να πάρουν το πρωινό τους και αυτό είναι όλο».

Οι New York Times ανέφεραν: «Πέρα από την τραπεζαρία του χωριού, τον παιδικό σταθμό και το πολιτιστικό κέντρο, ήρθαν στο προσκήνιο οι τακτοποιημένες σειρές από μονώροφα μπεζ σπίτια. Και το μέγεθος της φρίκης άρχισε να ξεδιπλώνεται…

Μετά από ημέρες εθνικού μουδιάσματος και χάους, οι διαστάσεις της φρικαλεότητας που έλαβε χώρα εδώ άρχισαν τώρα να γίνονται αντιληπτές. Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ. Κανείς δεν μπορούσε να πει πόσοι από αυτούς κείτονταν εδώ, στο Kfar Azza, αλλά αναδεικνύεται ως ένας από τους χειρότερους τόπους της αιματοχυσίας.

Στρατιώτες και διασώστες είπαν ότι δεκάδες, πιθανόν εκατοντάδες, είχαν σφαγιαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων παππούδων, γιαγιάδων, βρεφών και παιδιών».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έκαναν μια ανάρτηση για το Κφαρ Αζά: «Το πρωί του Σαββάτου, τρομοκράτες της Χαμάς όρμησαν στα χωράφια. Κάποιοι προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα πλαγιάς. Οι τρομοκράτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, σφαγιάζοντας μωρά, μητέρες και πατέρες στα υπνοδωμάτια τους. Η Χαμάς θα πληρώσει γι’ αυτό το έγκλημα».