Ίσως ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα κατά τους θερινούς μήνες είναι η μαυρισμένη επιδερμίδα και το πώς θα την αποκτήσουμε, καθώς ποιος δεν θέλει να έχει σοκολατένια επιδερμίδα και δεν έχει σκεφτεί να φορέσει ένα λευκό ρούχο, για να κάνει την απόλυτη αντίθεση;

Πολλά άτομα εφοδιάζονται με τις κατάλληλες κρέμες για το Solarium από τους χειμερινούς κιόλας μήνες, για να αποκτήσουν αυτή την μαυρισμένη επιδερμίδα που τόσο επιθυμούν χωρίς να περιμένουν την ηλιοθεραπεία. Το ερώτημα, όμως, που γεννάται και μας αφορά όλους είναι το εξής: είναι επιβλαβές για την υγεία του δέρματος μας ή όχι το Solarium;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τελευταίες έρευνες, το Solarium είναι ένα μεγάλο NOT. Το Ινστιτούτο Skin Cancer Foundation, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, μας λύνει απορίες σχετικά με το πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία του δέρματός μας το solarium, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους που το αθωώνουν. Πολλοί θεωρούν πως είναι πιο ασφαλές να μαυρίζουν στο φως με την UVA τεχνολογία σε σχέση με τις ακτινοβολίες του ηλίου, όμως βάσει των αποτελεσμάτων ειδικών μελετών το Solarium δεν είναι καθόλου ασφαλής μέθοδος.

Το solarium ήδη από πορίσματα τελευταίων ερευνών μας έδειχνε πως προκαλεί γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, εκτός από αυτό το πόρισμα, γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο μήκος κύματός του διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά και αυτό δυστυχώς έχει συσχετιστεί με το μελάνωμα του δέρματος. Μία μελέτη που είχε σαν δείγμα 63 γυναίκες  που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα πριν από την ηλικία των 30 ετών διαπίστωσε ότι οι 61 από αυτές (το 97% δηλαδή) είχαν χρησιμοποιήσει solarium.

Μόνο μια επίσκεψη στο solarium αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Άρα εάν αγαπάς το μαύρισμα, δεν σου έχω πολύ καλά νέα, ειδικότερα για το solarium. Πλέον η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι αρκετά πιο επιβλαβής σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια λόγω της τρύπας του όζοντος, που με την πάροδο των ετών αυξάνεται. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σε σχέση με την προστασία του δέρματος μας.

Η έκθεσή μας στον ήλιο ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να γίνεται από τις 11:00 έως τις 16:00, καθώς αυτές τις ώρες φαίνεται πως έχουν περισσότερη ένταση οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Σύμμαχος μας πάντα το αντηλιακό των 50+SPF ιδανικά ή τουλάχιστον ο δείκτης προστασίας να ξεκινάει από τα 15+SPF ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε 15 λεπτά πριν έρθουμε σε επαφή με τον ήλιο και ανά 1-2 ώρες να το ανανεώνουμε.

Συμπερασματικά, τα νέα δεν είναι πολύ θετικά για τους λάτρεις του τεχνητού μαυρίσματος με λάμπα UVA, καθώς ούτως η άλλως βλέπουμε ότι το μαύρισμα στον ήλιο είναι και αυτό επικίνδυνο, άρα μπορείτε να απολαύσετε το φυσικό μαύρισμα πάντα με σύνεση αγκαλιά με το αντηλιακό σας και να είστε large.