Για μία ολόκληρη δεκαετία, αυτή του 1980, αλλά και αυτή του 1990 με τη ζήτηση σταδιακά να πέφτει, η περμανάντ αποτελούσε την πιο δημοφιλή υπηρεσία που ζητούσαν οι γυναίκες στα κομμωτήρια. Πλέον η τεχνική της περμανάντ έχει περιοριστεί τόσο πολύ, που θα λέγαμε πως βρίσκεται πλέον στα αζήτητα.

Κι αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως προβλημάτισε, καθώς ο κύκλος που κάνει η μόδα κάθε σεζόν επαναφέρει τάσεις από παλιά, ωστόσο η περμανάντ δεν φαίνεται να επιστρέφει για κανέναν λόγο. Θέλοντας να μάθουμε το γιατί, αλλά και οτιδήποτε άλλο αφορά την τεχνική της περμανάντ, απευθυνθήκαμε στη Βαλεντίνη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου Valentini στο Νέο Ψυχικό, μια πολύ έμπειρη κομμώτρια η οποία και έλυσε όλες μας τις απορίες:

Σε τι ποσοστό κάνουν περμανάντ οι γυναίκες σήμερα;

«Το ποσοστό των γυναικών που ζητάει πλέον περμανάντ είναι πολύ μικρό. Εγώ στον χώρο μου έχω κυρίες που κάνουν περμανάντ, κυρίως για να τους κρατάει το χτένισμα, και κάποιες με πολύ λιπαρά και ίσια μαλλιά, στις οποίες πρότεινα η ίδια να κάνουν αυτήν την τεχνική, για να αναβαθμίσει το hair look τους και τους άρεσε. Νομίζω πως η τάση πλέον είναι τα ίσια μαλλιά αφενός και αφετέρου υπάρχουν θερμικά εργαλεία που κάνουν μπούκλες χωρίς να χρειάζεται να είναι μόνιμες».

Πού οφείλεται η αποκαθήλωση της περμανάντ;

«Κυρίως όμως θεωρώ πως οι γυναίκες στο σήμερα προτιμούν να παίζουν με τα χρώματα, κάνοντας πολλές τεχνικές εργασίες, παρόλο που έχουν βγει επαναστατικές θεραπείες για την προστασία των μαλλιών τους, όπως η K-18, αν προστεθεί και η περμανάντ που είναι άλλη μία επιβαρυντική τεχνική, η τρίχα θα ταλαιπωρηθεί επιπλέον. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η περμανάντ από μόνη της δεν καταστρέφει τα μαλλιά περισσότερο από ό,τι η βαφή, αλλά σε όσο περισσότερες τεχνικές υποβάλλουμε την τρίχα τόσο το χειρότερο. Οι γυναίκες έχουν επιλέξει να επενδύσουν στο χρώμα, καθώς για τα χτενίσματα υπάρχουν πλέον λύσεις, όχι μόνιμες αλλά πολύ ικανοποιητικές».

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της περμανάντ;

«Kάνει καλό στη λιπαρότητα, δίνει όγκο και δημιουργεί μπούκλες. Στα κατά της κυρίως είναι πως το μόνιμο αποτέλεσμά της έχει την ιδιότητα να παραμένει σγουρό το μαλλί, ενώ η ρίζα μεγαλώνει ίσια. Μπορείς βέβαια να κάνεις μια τεχνική που γνωρίζουν ελάχιστοι, την περμανάντ ρίζας. Για να φύγει ωστόσο μία περμανάντ είναι σχεδόν αδύνατον. Ή πρέπει να την κουρεύεις σιγά σιγά, καθώς μακραίνουν τα μαλλιά, ή αναγκαστικά από πάνω πρέπει να κάνεις ισιωτική (άλλη μία τεχνική εργασία).

Στα μαλλιά που έχουν ήδη πάνω τους τεχνικές εργασίες, όπως βαφή ή ανταύγειες, προστίθεται άλλη μία κι έτσι ταλαιπωρούνται. Μια γυναίκα, όταν πάει να κάνει περμανάντ σε ένα κομμωτήριο, πρέπει να είναι απολύτως βέβαιη πως ο κομμωτής γνωρίζει να κάνει αυτήν την τεχνική. Δεν καίει η ίδια η περμανάντ τα μαλλιά, ακόμα κι αν είναι βαμμένα ή με ανταύγειες. Τα καίει ο hair colourist, αν δεν ξέρει.

Η περμανάντ δεν βλάπτει τα μαλλιά από μόνη της. Περιέχει ένα συστατικό, το αλκαλικό, που ανοίγει τα λέπια της τρίχας κι άλλο ένα συστατικό, το όξινο, που κλείνει τα λέπια, όπως κάνουμε και με όλες τις άλλες τεχνικές εργασίες: Ανοίγουμε και κλείνουμε τα λέπια της τρίχας. Αυτό που βλάπτει τα μαλλιά είναι οι πάρα πολλές τεχνικές εργασίες. Κι εδώ νομίζω πως οι γυναίκες έχουν διαλέξει ανάμεσα στο χρώμα και στο σγουρό: Προτιμούν το χρώμα, καθώς πλέον υπάρχει το θερμικό εργαλείο που τους προσφέρει μπούκλες ακόμα κι αν δεν είναι μόνιμες».