Όσο κι αν προσπαθούμε να αποδεχθούμε το δέρμα μας με τα ελαττώματά του, κόντρα σε όλα τα fake αψεγάδιαστα πρότυπα που βλέπουμε καθημερινά στα social media, η ακμή όλες μας πληγώνει. Είτε την αντιμετωπίζουμε σε μια βαριά μορφή της είτε σε μια ηπιότερη, πάντα η εμφάνισή της επηρεάζει άμεσα αρνητικά την ψυχολογία μας και ρίχνει την αυτοπεποίθησή μας στα τάρταρα.

Βασικά, ψυχραιμία! Τουλάχιστον ξέρουμε το πρόβλημα και υπάρχουν πλέον πολλά συστατικά skincare, τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα την επιδερμίδα μας να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα σπυράκια, αν τα χρησιμοποιούμε μεθοδικά, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα ομορφιάς. Η εξέλιξη στον τομέα της δερματολογίας και της κοσμετολογίας έχει βάλει στο παιχνίδι τρεις πολύ δυνατούς παίκτες, ενισχύοντας την άμυνά μας απέναντι στον σκληρό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την ακμή.

Ποια είναι τα τρία συστατικά που δρουν αποτελεσματικά εναντίον της ακμής;


Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα-υδροξυοξύ (BHA), που διεισδύει στους πόρους του δέρματος και βοηθά στην απολέπιση της επιδερμίδας. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, αποτρέποντας τη συσσώρευση τους στους πόρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και εμφάνιση ακμής. Διαλύει το σμήγμα που βρίσκεται στους πόρους. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει τη δημιουργία σμήγματος που μπορεί να συνδυαστεί με νεκρά κύτταρα και βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονές και ακμή.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και της διόγκωσης που σχετίζεται με τις ακνεϊκές βλάβες. Αυτό κάνει τις βλάβες λιγότερο εμφανείς και επιταχύνει την επούλωση. Βοηθά στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο δέρμα που μπορεί να προκαλούν ακμή. Παρόλο που δεν είναι το κύριο συστατικό που σκοτώνει τα βακτήρια, βοηθάει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος λιγότερο φιλικού για την ανάπτυξή τους. Με τη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, το σαλικυλικό οξύ βοηθά στη μείωση της λιπαρότητας στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση νέων ακνεϊκών βλαβών.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution € 9,95

Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη B3, είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος λόγω των πολλαπλών οφελών της στην αντιμετώπιση της ακμής. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ακμή. Μειώνει την ερυθρότητα και το πρήξιμο, κάνοντας τις ακνεϊκές βλάβες λιγότερο εμφανείς και βοηθώντας στην ταχύτερη επούλωσή τους.

Βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Η μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης νέων ακνεϊκών βλαβών. Αν και η νιασιναμίδη δεν είναι άμεσα αντιβακτηριακή, συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο δέρμα που είναι λιγότερο ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή, όπως το Propionibacterium acnes. Βοηθά στη μείωση της υπερμελάγχρωσης που μπορεί να αφήσει η ακμή, βελτιώνοντας την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων και των ουλών. Επίσης, προάγει την αναγέννηση των κυττάρων και την ομοιομορφία του τόνου του δέρματος.

Ενισχύει τον δερματικό φραγμό, βοηθώντας το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία και να παραμένει ενυδατωμένο. Ένας υγιής δερματικός φραγμός είναι λιγότερο ευαίσθητος σε ερεθισμούς και βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή. Η νιασιναμίδη προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύοντας το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το περιβαλλοντικό στρες, που μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution € 9,95

Ρετινόλη

Η ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά στην αντιμετώπιση της ακμής. Προάγει την ταχύτερη ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, που μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή. Με την αύξηση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων, η ρετινόλη αποτρέπει τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων και σμήγματος στους πόρους.

Βοηθά στη μείωση της υπερκερατινοποίησης, δηλαδή της υπερβολικής παραγωγής κερατίνης που μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή. Με την κανονικοποίηση της κερατινοποίησης, οι πόροι παραμένουν καθαροί και λιγότερο επιρρεπείς σε φλεγμονές. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας που συνδέονται με την ακμή. Η μείωση της φλεγμονής συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των ακνεϊκών βλαβών και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, μειώνοντας την λιπαρότητα του δέρματος. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νέων ακνεϊκών βλαβών. Η ρετινόλη ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθώντας στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την πρόληψη και την θεραπεία των ουλών που μπορεί να αφήσει η ακμή.

The Inkey List RETINOL – Serum € 15,50