Οι ραγάδες είναι απολύτως φυσικές. Οι περισσότερες από εμάς είτε έχουμε ήδη είτε κάποια στιγμή της ζωής μας θα αποκτήσουμε, ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Πλέον, τα ταμπού γύρω από τις ραγάδες έχουν σπάσει και είναι καθολικώς αποδεκτές. Από την Khloe Kardashian που δημοσίευσε φωτογραφίες με τις ραγάδες της γράφοντας στη λεζάντα «Αγαπώ τις ραγάδες μου», μέχρι τη μικρότερη αδελφή της, Kylie Jenner, και το σούπερ μόντελ, Ashley Graham, οι celebrities δείχνουν τις ραγάδες τους, δίνοντας θάρρος σε όλες τις γυναίκες.
Ωστόσο, το αν θα τις αγαπήσετε, εξαρτάται από εσάς. Και αν δεν είστε έτοιμη να τις δείξετε στον κόσμο, και θέλετε να μάθετε τα πάντα, από το πώς προκαλούνται μέχρι το πώς να προλάβετε την εμφάνισή τους, τότε αξίζει να διαβάσετε όσα είπαν οι δερματολόγοι στο Glamour για αυτές.
Τι είναι οι ραγάδες;
«Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται παραπάνω από τη φυσική του ελαστικότητα», λέει η νοσηλεύτρια αισθητικής Alexandra Mills. «Όταν συμβαίνει αυτό, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο μπορεί να σπάσουν, οδηγώντας σε ραγάδες». Ουσιαστικά οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλής του δέρματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αν και τείνουν να επηρεάζουν τις περιοχές που αναπτύσσονται ξαφνικά, όπως το στομάχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος κατά την εφηβεία, τα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς.
Μπορούν να αναγνωριστούν από την ευδιάκριτη όψη τους σαν λωρίδες, που κάποιοι παρομοιάζουν με σημάδια από νύχια. «Όταν πρωτοεμφανίζονται οι ραγάδες, τείνουν να είναι κόκκινες, μοβ, ροζ, κοκκινωπές-καφέ ή σκούρο καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας», λέει η δερματολόγος Δρ. Αναστασία Θεριανού. «Με τον καιρό, το χρώμα ξεθωριάζει και οι λωρίδες μπαίνουν κάτω από το δέρμα».
Πώς προκαλούνται ραγάδες;
«Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν όταν το δέρμα τεντώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ξαφνικής και γρήγορης ανάπτυξης, όπως η εφηβεία ή η εγκυμοσύνη, ή λόγω απότομης αύξησης ή απώλειας βάρους», αναφέρει η Mills.
Πιο συγκεκριμένα, ραγάδες μπορεί να προκληθούν στις παρακάτω περιπτώσεις:
Εγκυμοσύνη: Το δέρμα σας τεντώνεται για να φιλοξενήσει το μωράκι σας.
Ορμόνες: «Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι καταστάσεις που προδιαθέτουν την ανάπτυξη ραγάδων, και όλα αυτά λόγω του ότι οι ιστοί του δέρματος τεντώνονται, ενώ συμβαίνουν και ορμονικές αλλαγές», σημειώνει ο δερματολόγος Dr. David Jack.
Εφηβεία: «Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το παιδί βιώνει μια ξαφνική ανάπτυξη», λέει η Δρ. Θεριανού.
Προπόνηση με βάρη: Η γρήγορη μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει ραγάδες στα χέρια και τα πόδια.
Απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους: Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα συρρικνώνεται ή τεντώνεται γρήγορα.
Γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ραγάδες;
Εκτός από το τέντωμα του δέρματος, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ραγάδες και άλλοι όχι. «Οι ορμονικές αλλαγές και τα γονίδια μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους», σημειώνει η Mills. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη μπορεί να αποδυναμώσει την ελαστίνη του δέρματος, οπότε αν έχετε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στις ραγάδες σε σχέση με κάποιον που δεν έχει.
«Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις (για παράδειγμα, το σύνδρομο Cushing, μία παθολογική κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης κορτιζόλης από τα επινεφρίδια), μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων», συμπληρώνει.
Τι σημαίνουν οι μοβ ραγάδες;
Συνήθως οι ραγάδες έχουν διάφορες αποχρώσεις, κάθε μία από τις οποίες υποδεικνύει αν η ραγάδα είναι καινούρια ή παλιά. «Οι μοβ ραγάδες συνήθως υποδηλώνουν ότι είναι σχετικά πρόσφατες», λέει η Mills. «Όταν οι ραγάδες αναπτύσσονται για πρώτη φορά, εμφανίζονται ως κόκκινα ή μοβ σημάδια στο δέρμα. Η μοβ απόχρωση είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής και της αυξημένης ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή και αυτό οφείλεται στο ότι τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία είναι πιο ορατά στα αρχικά στάδια». Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα σημάδια μπορεί να ξεθωριάσουν σε ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
Μπορείτε να προλάβετε τις ραγάδες;
«Σε γενικές γραμμές, όχι, δεν μπορείτε να προλάβετε τις ραγάδες», λέει η Δρ. Θεριανού. «Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση προϊόντων, που περιέχουν το βότανο centella ή υαλουρονικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ραγάδων».
Ο Dr. Jack σημειώνει, επίσης, ότι το να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους. «Η αύξηση του βάρους και το body building έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων. Ωστόσο, εκτός από τη μη λήψη στεροειδών, τη διατήρηση σταθερού βάρους και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν ορμονικών διαταραχών, δεν μπορείτε πραγματικά να τις αποτρέψετε».
Εξαφανίζονται οι ραγάδες;
Ακριβώς όπως και οι άλλες ουλές, οι ραγάδες θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι μόνιμες και μπορεί να εξακολουθούν να είναι ελαφρώς ορατές. «Το κοκκίνισμα στις νέες ραγάδες θα αρχίσει να φεύγει με τον καιρό, αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε τη ‘’ζημιά’’», όπως αναφέρει ο Dr. Jack.
Είναι επικίνδυνες οι ραγάδες;
Οι ραγάδες είναι εντελώς ακίνδυνες για την υγεία. «Οι ραγάδες δεν είναι επικίνδυνες και θεωρείται ευρέως ότι πρόκειται για ένα καθαρά αισθητικό ζήτημα», σημειώνει η Δρ. Θεριανού. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ορισμένων γυναικών. Αν οι ραγάδες σάς ενοχλούν, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη και συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη και αν ο γιατρός σας δεν θεωρεί τις ραγάδες ως κάτι που απαιτεί παρέμβαση, θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει αναλυτικά το θέμα και να σας υποστηρίξει.
Πώς να απαλλαγείτε από τις ραγάδες με κρέμες
«Αν και κανένα προϊόν δεν φαίνεται να κάνει δουλειά, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μερικά χρήσιμα hacks», λέει η Δρ. Θεριανού. Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζετε έγκαιρα ενυδατικές κρέμες για τις ραγάδες. «Ορισμένες κρέμες, τζελ ή έλαια που περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη, υαλουρονικό οξύ ή βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της όψης των ραγάδων, προωθώντας την αναγέννηση και την ελαστικότητα του δέρματος», προσθέτει η Mills.
Πώς να απαλλαγείτε από τις ραγάδες με μη χειρουργικές διαδικασίες
Υπάρχουν ορισμένες μη επεμβατικές διαδικασίες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης των ραγάδων, αλλά αυτές απαιτούν δέσμευση και συχνά έχουν κόστος.
Θεραπεία με λέιζερ: Η θεραπεία με λέιζερ ή το παλμικό λέιζερ χρωστικής μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να εξασθενίσει το χρώμα των ραγάδων.
Μικροδερμοαπόξεση: «Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απολέπιση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, για να αναπτυχθεί νέο δέρμα και να μειωθεί η ορατότητα των ραγάδων», εξηγεί η Mills.
Χημικά πίλινγκ: Κατά τη διάρκεια ενός χημικού πίλινγκ, εφαρμόζονται οξέα για να αφαιρεθεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος, αποκαλύπτοντας φρέσκα κύτταρα και μειώνοντας την εμφάνιση των ραγάδων.
Microneedling: «Δημιουργούνται μικροσκοπικές οπές στο δέρμα με λεπτές βελόνες, που προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την υφή των ραγάδων», σύμφωνα με τη Mills.
Morpheus 8: Κατά τη μη επεμβατική θεραπεία Morpheus8, οι ίδιες μικροσκοπικές βελόνες που χρησιμοποιούνται στο microneedling εκπέμπουν ραδιοσυχνότητα, για να συσφίξουν το δέρμα και να προκαλέσουν μια αντίδραση στην επούλωση των πληγών. «Η κλασματική επιφανειακή ανάπλαση, ιδιαίτερα με βαθύτερες θεραπείες όπως το Morpheus8, λειτουργεί δημιουργώντας μικροτραυματισμούς στο δέρμα και στη συνέχεια διεγείροντας τα ινοβλαστικά κύτταρα στο χόριο προκαλεί την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης στις κατεστραμμένες περιοχές», εξηγεί ο Dr. Jack. «Για να δείτε πραγματικά τη διαφορά, συνήθως απαιτούνται 4-6 θεραπείες, μία φορά το μήνα».
Καρβοξυθεραπεία: «Το συνιστώμενο πρόγραμμα της θεραπείας συνήθως είναι μία φορά την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες», λέει ο Dr. Jack.