Τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του… πότε μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο της παιδί, αλλά και πόσα παιδιά θα αποκτήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους οποίους η ανθρώπινη γονιμότητα εξακολουθεί να εξελίσσεται, παρότι η πλειοψηφία των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες «υπερνικά» τα γενετήσια ένστικτα καθυστερώντας την έναρξη μιας οικογένειας.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι η μελέτη τους –που βασίστηκε στην ανάλυση του γονιδιώματος χιλιάδων γυναικών- δείχνει ότι περίπου το 15% της διαφοράς στην ηλικία της πρώτης γέννας στις σύγχρονες γυναίκες, και το 10% της διαφοράς στο συνολικό αριθμό των παιδιών που αποκτούν οφείλεται στα γονίδια.
Όμως, ενώ υπάρχει σημαντική γενετική προδιάθεση που επηρεάζει το πότε μια γυναίκα θα αποφασίσει να κάνει μια οικογένεια, οι περισσότερες γυναίκες στη Μ. Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες συνεχίζουν να καθυστερούν το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εγκυμοσύνης τους, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η καθυστέρηση αυτή εξηγείται εξ ολοκλήρου από κοινωνικού παράγοντες, όπως η είσοδος στην αγορά εργασίας, η ανώτερη εκπαίδευση, αλλά και η χρήση αντισυλληπτικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει και κάποια βιολογική εξήγηση που να εξηγεί τουλάχιστον κάποιες από τις διαφοροποιήσεις στο χρόνο που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί και το μέγεθος της οικογένειας που κάνουν.
«Με εξελικτικούς και γενετικούς όρους, αυτό υποδηλώνει ότι οι νεότερες γενιές σήμερα πρέπει να έχουν την τάση να κάνουν παιδιά σε μικρότερη ηλικία, απ’ ό,τι οι γυναίκες στο παρελθόν» εξήγησε η καθηγήτριας Melinda Mills. «Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες κάνουν τις σύγχρονες γυναίκες να καθυστερούν την έναρξη μιας οικογένειας, γνωρίζοντας τους κινδύνους γονιμότητας που υπάρχουν αν αργήσουν πολύ. Η έρευνα αυτή μας λέει ότι υπάρχουν γενετικές διαφορές μεταξύ των σύγχρονων γυναικών, που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές ως προς την απόφαση του πότε κάνει μια γυναίκα το πρώτο της παιδί».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Plos One