Οι γυναίκες που γνώρισαν το σύντροφό τους ενώ έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να αλλάξουν γνώμη γι’ αυτόν αν… σταματήσουν τα χάπια.
Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον ερευνητές από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους όσες γυναίκες δεν έβρισκαν ιδιαίτερα ελκυστικούς τους συντρόφους τους, ενώ έπαιρναν αντισυλληπτικά, ανέφεραν ότι ένιωσαν απογοητευμένες με την επιλογή τους όταν έκοψαν τα χάπια.
Αντίθετα, εκείνες που θεωρούσαν τους άντρες τους ελκυστικούς, είδαν την ικανοποίησή τους να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, όταν σταμάτησαν τα αντισυλληπτικά.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν μη ηθελημένες συνέπειες από τη χρήση αντισυλληπτικών στις σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών» γράφουν οι ερευνητές από τη Φλόριντα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Το γεγονός ότι η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών συνδέθηκε με τη συζυγική ικανοποίηση, υποδηλώνει ότι τα χάπια αυτά μπορεί να έχουν πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες, τόσο ωφέλιμες όσο και επιβλαβείς».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 48 παντρεμένα ζευγάρια, για διάστημα τεσσάρων ετών και άλλα 70 για ένα χρόνο. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις γύρω από τα μέσα αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν και για το βαθμό συζυγικής και σεξουαλικής ικανοποίησης που απολάμβαναν. Χρησιμοποίησαν ακόμη «αμερόληπτους κριτές» για να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των συζύγων, μέσα από φωτογραφίες.
«Και στις δύο έρευνες και σύμφωνα με μια ανάλυση που συνέδεσε δεδομένα και από τις δύο έρευνες, οι γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών όταν δημιούργησαν τη σχέση με το σύζυγό τους –τον οποίο θεωρούσαν λιγότερο ελκυστικό- ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από το γάμο τους όταν σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, όμως ήταν πολύ περισσότερο ικανοποιημένες αν πίστευαν ότι ο σύζυγός τους ήταν περισσότερο ελκυστικός» αναφέρουν οι ερευνητές. «Δεδομένου ότι οι γυναίκες τείνουν να αξιολογούν την ελκυστικότητα διαφορετικά από τους άντρες, όταν παίρνουν ορμονικά αντισυλληπτικά, πίστευα ότι η χρήση αυτών και η παύση της χρήσης αντισυλληπτικών θα μπορούσε να επηρεάσει το βαθμό ευτυχίας που ένιωθαν μέσα στη σχέση τους» σχολίασε στο Livescience η απόφοιτος ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Michelle Russell.
Οι ερευνητές εκτιμούν, ότι η επίδραση αυτή μπορεί να εμφανίζεται επειδή η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας και τι «ψάχνουν» σε έναν άντρα. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά πιστεύεται ότι καταστέλλουν τις βιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τις προτιμήσεις των γυναικών ως προς τα «σημάδια» που αναζητούν στους πιθανούς συντρόφους τους και τα οποία συνοψίζονται στην ελκυστικότητα του προσώπου των ανδρών, σημειώνουν οι ερευνητές.