Είναι ελάχιστες οι φορές στην ιστορία του κινηματογράφου που ένα ρούχο μπορεί να αλλάξει τη μόδα και να δημιουργήσει ολόκληρη τάση, η οποία μάλιστα θα παραμείνει και διαχρονική. Κάτι που κατάφερε το φόρεμα που φορούσε η Όντρεϊ Χέμπορν ως Χόλι Γκολάιτλι στην ρομαντική ταινία «Breakfast at Tiffany’s» του 1961.

Ένα φόρεμα που σχεδιάστηκε από τον Hubert de Givenchy αποκλειστικά για την Χέπμπορν, η οποία φαίνεται να το φοράει στην έναρξη της ταινίας. Μάλιστα, αναφέρεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη ένδυσης στην ιστορία του 20ου αιώνα, και ίσως το πιο διάσημο «μικρό μαύρο φόρεμα» όλων των εποχών.

Η Χέπμπορν ήταν στενή φίλη του Γάλλου σχεδιαστή Givenchy, αναφερόμενη σε αυτόν ως τον καλύτερό της φίλο, ενώ και εκείνος τη θεωρούσε «αδελφή» του. Το 1961, λοιπόν, ο Givenchy σχεδίασε ένα μικρό μαύρο φόρεμα για την εναρκτήρια σκηνή της ρομαντικής κωμωδίας του Μπλείκ Έντουαρντς, στην οποία η καλύτερή του φίλη Χέπμπορν πρωταγωνίστησε μαζί με τον ηθοποιό Τζορτζ Πέππαρντ.

Πρόκειται για ένα βραδινό φόρεμα από μαύρο ιταλικό σατέν, χωρίς μανίκια με το μήκος του να φτάνει μέχρι το πάτωμα. Το σχέδιο ξεχώρισε για το ενισχυμένο μπούστο κλεισμένο μέχρι το λαιμό, με ένα είδος «ντεκολτέ» στο πίσω μέρος και τη φούστα με μια ελαφριά σούρα στη μέση και ένα μεγάλο σχίσιμο στον έναν μηρό. Αυτό το φόρεμα, λοιπόν, μαζί με ένα ζευγάρι μαύρα γάντια μέχρι το ύψος του αγκώνα (τα οποία σχεδιάστηκαν αργότερα) πουλήθηκε το 2006 σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο με τον αγοραστή του να καταβάλλει το αντίτιμο των 920.909 δολαρίων για να το αποκτήσει!

Η συγκεκριμένη πώληση σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ποσού σε δημοπρασία για ένα φόρεμα που φτιάχτηκε για ταινία. Η μόνη διαθέσιμη πληροφορία για τον αγοραστή, σύμφωνα με το people.com είναι ότι είναι Ευρωπαίος. Το αστρονομικό αυτό ποσό πήγε στον φιλανθρωπικό οργανισμό City of Joy Aid για να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σχολείων για άπορα παιδιά, σύμφωνα με τον ιδρυτή του οργανισμού Dominic Lapierre.