Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα μπορούσαν να κρατούν το «κλειδί» για τη θεραπεία ενός ελαττωματικού γονιδίου, το οποίο προκαλεί επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή και οι γιατροί πιστεύουν ότι το επαναλαμβανόμενο αυτό πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάποια γενετική ανωμαλία, παρά σε προβλήματα γονιμότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ελαττωματικό γονίδιο μπορεί να προκαλέσει αποβολή στην εγκυμονούσα γυναίκα, ακόμη κι αν το φέρει μόνο ο πατέρας.
Το «ελάττωμα» αυτό προκαλεί ακατάλληλη πήξη του αίματος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ηπαρίνη.
Το γονίδιο, που είναι γνωστό με το όνομα C4/M2, παρατηρήθηκε στο 44% των ασθενών μιας κλινικής που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό ήταν 15%.
Ο καθηγητής Simon Fishel πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις αποβολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την κατάλληλη θεραπεία αυξήθηκε κατά 38% ο αριθμός των ζευγαριών που έφεραν στον κόσμο υγιή μωρά, με το ποσοστό αυτό να είναι παρόμοιο σε άλλους ασθενείς με προβλήματα υπογονιμότητας της ίδιας ηλικίας.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Reproductive Biomedicine Online.
Εξαιτίας του γενετικού αυτού ελαττώματος το έμβρυο είναι πιθανό να μη μπορεί να εμφυτευτεί στη μήτρα ή όχι αρκετά καλά, προκαλώντας καθυστερημένη αποβολή ή προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό.
Αν φορέας του γονιδίου είναι η μητέρα, διατρέχει και η ίδια κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η δημιουργία θρόμβων.