Το έχουμε γευτεί ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής μας. Συνόδευε τη φρουτόκρεμα, μας το προσέφεραν οι παππούδες όταν τους επισκεπτόμασταν, ενώ συχνά αποτελούσε ένα νόστιμο κολατσιό για το σχολείο. Το μπισκότο αποτελεί μέχρι και σήμερα μία ιδιαίτερα αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Ας γνωρίσουμε τη θρεπτική του αξία…
Μια ματιά στην ιστορία…
Η ιστορία του αγαπημένου μας μπισκότου ξεκινάει από πολύ παλιά. Μάλιστα, μερικοί το τοποθετούν περί τα 10.000 χρόνια πίσω με αφετηρία την Κίνα που τότε είχε τη μορφή της ξηρής πίτας από ρύζι, σουσάμι και φρούτα.
Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική φράση «panis biscotus» που σημαίνει ψωμί ψημένο 2 φορές. Συνήθως πρόκειται για λεπτά αρτοσκεύασματα των οποίων η σύσταση διαφέρει αρκετά ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.
Τι «περικλείει» ένα μπισκότο;
Βασικό συστατικό και απαραίτητη πρώτη ύλη των μπισκότων είναι τα δημητριακά και συγκεκριμένα το αλεύρι κάθε είδους όπως από σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, ή κριθάρι. Τα δημητριακά αποτελούν τη θεμέλια βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή είναι τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε δημητριακά – τα οποία μπορεί να αποτελούν ακόμα και πάνω από το 70% της σύστασής τους – τα μπισκότα παρέχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων που εφοδιάζει με ενέργεια σώμα και πνεύμα, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν τη μοναδική καύσιμη ύλη του εγκεφάλου.
Παράλληλα, τα μπισκότα περιέχουν ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά και δευτερευόντως από άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχουν όπως είναι το αυγό ή το γάλα. Αναφορικά με τα λιπαρά, τα περισσότερα μπισκότα παρασκευάζονται με φυτικά λιπαρά τα οποία, είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή για τον οργανισμό trans λιπαρά ενώ πολλές φορές περιέχουν και επιπρόσθετα «καλά» ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Τέλος, τα μπισκότα μπορεί να περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες, όπως μπισκότα παρασκευασμένα από άλευρα ολικής άλεσης πολλών και διαφορετικών δημητριακών όπως σιτάρι ολικής άλεσης, σίκαλη, βρώμη και κριθάρι, κομματάκια φρούτων, κακάο και γάλα, συστατικά που σχετίζονται με την αύξηση του αισθήματος κορεσμού και τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
Πώς να εντάξετε τα μπισκότα στη διατροφή σας;
Εφόσον συνυπολογίζονται στο συνολικό αριθμό των αμυλούχων δημητριακών που καταναλώνουμε ημερησίως, τα μπισκότα αποτελούν κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, αποτελούν τρόφιμα που διατίθενται σε μία πολύ μεγάλη ποικιλία όπως για παράδειγμα «χωρίς ζάχαρη», «ολικής άλεσης», «με γάλα και ασβέστιο», καταφέρνοντας έτσι να καλύψουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και γευστικές προτιμήσεις. Θα μπορούσατε να επιλέξετε:
• γιαούρτι 2% λιπαρά με μπισκότα πτι μπερ ολικής αλέσεως για τα σνακ σας. Στην περίπτωση μάλιστα που επιθυμείτε να απολαύσετε πιο έντονα τη γλυκιά γεύση μπορείτε να επιλέξετε το αντίστοιχο μπισκότο με επικάλυψη σοκολάτας, ή με κρέμα γάλακτος και σοκολάτα.
• Για ένα γρήγορο και ισορροπημένο πρωινό γεύμα επιλέξτε ένα ποτήρι γάλα μειωμένων λιπαρών σε συνδυασμό με μπισκότα ολικής αλέσεως με 4 δημητριακά, προκειμένου να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ώστε να ανταποκριθείτε στους απαιτητικούς ρυθμούς της ημέρας.
• Χρησιμοποιήστε τριμμένα μπισκότα ολικής αλέσεως digestive για να αναβαθμίσετε τη θρεπτική αξία των γλυκών σας όπως για παράδειγμα το cheese cake. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αντίστοιχα μπισκότα «χωρίς ζάχαρη» ή «με λιγότερα λιπαρά» προκειμένου να κάνετε ακόμη πιο υγιεινή την τελική σύσταση του γλυκού σας.
Πηγή: nutrimed.gr