Η καραντίνα, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς το τέλος της και σταδιακά θα αρθεί και το lockdown. Η επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα σιγά-σιγά θα αποτελέσει γεγονός και όπως φαίνεται, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν αυτή η «επιστροφή» να τους βρει με… χάλια μαλλί!
Γράφει η Δήμητρα Ζάρκου
Τα κομμωτήρια θα είναι από τα πρώτα που καταστήματα που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου και τα τηλέφωνα για ραντεβού έχουν «πάρει» φωτιά, ενώ τηρούνται λίστες με ονόματα. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά (που κλείνουν οι γονείς) περιμένουν στην… ουρά για το πολυπόθητο ραντεβού στην καρέκλα του κομμωτηρίου για τον απαραίτητο καλλωπισμό.
Το μαλλί της καραντίνας
Η αλήθεια είναι πως την περίοδο της καραντίνας και μένοντας στο σπίτι, το έχουμε ρίξει στα πειράματα. Και μπορεί η μαγειρική να είναι ψηλά στη λίστα πειραμάτων – δεν είναι τυχαίο που αρκετοί έμαθαν στα χρόνια του κορονοϊού να ανοίγουν φύλλο ή να φτιάχνουν σπιτικό ψωμί -, αλλά και η κομμωτική δεν πήγε πίσω.
«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται», λέει το αρχαίο γνωμικό και στην εποχή της καραντίνας βρήκε πλήρη εφαρμογή σε πολλά κεφάλια. Γιατί περνώντας οι ημέρες του εγκλεισμού και με το μαλλί είτε να μακραίνει είτε να βγαίνει η ρίζα, ουκ ολίγοι έπεσαν στην ανάγκη των συζύγων ή των συντρόφων. Το «homemade» κούρεμα έδωσε και πήρε σε πολλά σπίτια και αν σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν ήταν και το επιθυμητό, ας θυμηθούμε τι λέει ο θυμόσοφος λαός: «Από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα».
Μάλιστα, μέχρι και γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ή του καλλιτεχνικού κόσμου, κάθισαν στην καρέκλα και εμπιστεύτηκαν τα… χέρια των συζύγων τους για ένα κούρεμα. Χαρακτηριστικό εδώ παράδειγμα, αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα τον οποίο κούρεψε στο σπίτι η σύζυγός του.
Γάντια, μάσκες, λιγότερες καρέκλες
Η πληροφορία πως τα κομμωτήρια θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου, έφερε θα λέγαμε κάτι σαν ανακούφιση σε πολλούς. «4 Μαΐου γινόμαστε άνθρωποι», είναι μια από τις ατάκες που κυκλοφορεί στα social media. Άλλωστε, είναι και από τα αστεία που γίνονται μεταξύ μας με το τι μαλλί θα βγούμε από το σπίτι.
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που απορούν για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα τα κομμωτήρια και γιατί να είναι από τα πρώτα καταστήματα που θα βγουν από το lockdown. Εξάλλου, στη Μ. Βρετανία το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το θέμα αυτό, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση τα κομμωτήρια να μείνουν κλειστά για έξι μήνες ακόμα καθώς δεν φαίνεται να βρίσκεται ασφαλής τρόπος για να επαναλειτουργήσουν. Και να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού.
Στο newsbeast.gr μιλάει η Ράνια Καϊτατζή, η οποία διατηρεί κομμωτήριο στο Κιάτο και μας λύνει πολλές από τις απορίες μας. Αν και δεν έχουν ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση και σαφείς οδηγίες για το πώς θα γίνει η επαναλειτουργία, περιμένοντας και εκείνοι τις επίσημες ανακοινώσεις.
«Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν δώσει κάποιες σαφείς οδηγίες για το πώς θα γίνει η επανέναρξη της λειτουργίας του κομμωτηρίου. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή επίσημης ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας τα δικά μας και των εργαζόμενών μας!», μας λέει.
Αν και η ίδια τονίζει πως ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα λειτουργίας. «Έχουμε ξεκινήσει απολύμανση του χώρου κλιματιστικών, εργαλείων κτλ, ενώ έχουμε παραγγείλει επίσης extra αποστειρωτές εργαλείων με UV», λέει. Επίσης, όπως μας εξηγεί, έχουν αφαιρέσει καρέκλες κι έχουν δώσει παραγγελίες σε γάντια, αντισηπτικά, μπέρτες και πετσέτες μιας χρήσης! Άλλωστε, από αυτά που μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί, είναι πώς θα πρέπει να τηρηθεί απόσταση μεταξύ των πελατών τουλάχιστον 1,5 με 2 μέτρα.
«Τα κομμωτήρια είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Περιμένουμε ανακοινώσεις και κατευθύνσεις από το υπουργείο Υγείας», μας λέει. Επίσης, όπως επισημαίνει, ως κομμωτήριο θα πρέπει να γνωρίζουν αν ο κάθε πελάτης είναι υγιής πριν προσέλθει στον χώρο ή αν είχε ασθενή κατ’ οίκων. Επίσης οι εργαζόμενοι της θα είναι με μάσκες, ασπίδες, γάντια και στολή.
«Αυτό, τουλάχιστον, θα εφαρμόσω στον δικό μου χώρο. Ωστόσο, πιστεύω ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί παντού! Δεν παίζουμε και δεν διακινδυνεύουμε την υγεία κανενός! Χρειάζεται ατομική υπευθυνότητα…», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσο για τα σεσουάρ που κινούν αέρα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
«Σπάνε» τα τηλέφωνα για ένα ραντεβού
Χαμός για ένα ραντεβού, με λίστες αναμονής γίνεται και στο Κιάτο, όπως σχεδόν σε όλη την Ελλάδα που περιμένει να «βγει» από την καραντίνα και να καλλωπιστεί. «Κρατάμε λίστα ονομάτων, ενώ οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν ιδιαίτερη prive εξυπηρέτηση», μας λέει η Ράνια.
Τη ρωτάμε αν έχει τη δική της εξήγηση γιατί ο κόσμος δείχνει να έχει τόση ανάγκη τον καλλωπισμό και να μοιάζει πως είναι από τις πρώτες προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα του «εγκλεισμού στο σπίτι».
Όπως μας εξηγεί: «Αλλάζω μαλλιά, σημαίνει αλλάζω διάθεση. Και ο κόσμος αυτή την περίοδο έχει ανάγκη να αλλάξει και να φτιάξει προς το καλύτερο τη διάθεση του. Δεν είναι απαραίτητα θέμα καλλωπισμού, αλλά και καλής ψυχολογίας».
Τα τηλέφωνα του κομμωτηρίου δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε για ένα ραντεβού. Αν και όπως μας λέει, δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε ακόμα και τώρα στην καραντίνα. Άλλοι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει «μένουμε σπίτι» και τι συμβαίνει γύρω τους, ζητώντας ραντεβού. Και άλλες πελάτισσες τής τηλεφωνούν για να τους δώσει συμβουλές, οδηγίες και tips για να κάνουν μόνες στο σπίτι βαφή ή κούρεμα.
Είπαμε, αυτή την περίοδο πολλοί ανακαλύψαμε κρυφά ταλέντα. Άλλοι, πάλι, όσο και καλή διάθεση να είχαν, δεν τα κατάφεραν ως προς το αποτέλεσμα.
«Σκεφτόμαστε γελώντας τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε με το άνοιγμα των κομμωτηρίων… τραγικά χρώματα, κακοβαμμένα μαλλιά, διάφορες ψαλιδιές, αφού κάποιοι πειραματίζονταν μόνοι τους», μας λέει η Ράνια.
Βέβαια, υπάρχουν και πελάτες που εξακολουθούν να εργάζονται αυτή την περίοδο εκτός σπιτιού, οπότε αυτοί είχαν και περισσότερο ανάγκη τη βοήθειά της, έστω και εξ’ αποστάσεως για το πώς να περιποιηθούν οι ίδιοι τα μαλλιά τους.
Η επόμενη ημέρα
Η ίδια είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και θέλει να βλέπει θετικά το μέλλον. Σίγουρα, όμως, η επόμενη ημέρα την προβληματίζει, όπως όλο τον κόσμο.
Όπως εξηγεί, ο κλάδος της ήταν από αυτούς που «επλήγησαν» με το lockdown, καθώς συνέπεσε με το Πάσχα. Μία περίοδο, όπου υπό κανονικές συνθήκες τα κομμωτήρια δουλεύουν φουλ.
«Ο κλάδος μας έχασε ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου την περίοδο του Πάσχα, που τα κομμωτήρια κατακλύζονται από κόσμο και κάνουν κι έκτακτες προσλήψεις. Έχουμε υπαλλήλους, ενοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις…» τονίζει η Ράνια Καϊτατζή.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα επιπλέον μέτρα προστασίας που θα πάρουν, αλλά και οι λιγότερες θέσεις εργασίας (δηλαδή λιγότερες καρέκλες με πελάτες) έχουν και αυτά το κόστος τους.
«Αυτά τα extra μέτρα (αγορά μασκών, αντισηπτικών, μιας χρήσης μπέρτες, πετσέτες, λιγότερες θέσεις εργασίας, επιβάρυνση ωραρίου σε εργαζόμενους κτλ) έχουν σαφώς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις ήδη επιβεβαρημένες επιχειρήσεις όλων μας λόγω αναστολής λειτουργίας!», λέει στο newsbeast.gr.
Και προσθέτει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ποιος θα επιβαρυνθεί το επιπλέον κόστος και ποια και πόσα κομμωτήρια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Επίσης, μας λέει, πως: «Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει το βοήθημα των 800€. Οι υπάλληλοι το έχουν πάρει όλοι κανονικά ακόμα κι αυτοί που δούλευαν ημιαπασχόληση».
Στην… ουρά για ένα ραντεβού και οι άνδρες
Ποιος είπε πως ο καλλωπισμός είναι μόνο γυναικεία υπόθεση; Και ποιος είπε πως μόνο οι γυναίκες περιμένουν στην «ουρά» για ένα ραντεβού στο κομμωτήριο, όταν με το καλό ανοίξουν. Και οι άνδρες περιμένουν πώς και πώς το άνοιγμα και στα κουρεία για ανδρικά και παιδικά κουρέματα γίνεται επίσης ένας χαμός.
Γιατί μπορεί να υπήρχαν εκείνοι που εμπιστεύτηκαν την κόμη τους στα χέρια των συζύγων τους, όμως, υπήρχαν και εκείνοι που μάλλον δεν έδειξαν την ανάλογη… τυφλή εμπιστοσύνη. Έτσι, και αυτοί, όπως και τα παιδιά περιμένουν να έρθει η ημέρα για να κουρευτούν ή και να ξυριστούν ή να περιποιηθεί ο κουρέας τους τη γενειάδα τους.