Μήπως στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος πολλές φορές αναρωτιέστε τι δεν πήγε καλά; Παρακάτω παρατίθενται τα δέκα πιο συχνά αίτια που καταδικάζουν τη δίαιτά σας σε αποτυχία.
Μη ρεαλιστικοί στόχοι
Να έχετε στο μυαλό σας, από την αρχή, ότι «φασούλι το φασούλι… αδειάζει το σακούλι». Δεν γίνεται να χάσετε 10 κιλά σε δέκα μέρες. Ακόμα κι να γίνει (πράγμα απίθανο) θα ξαναπάρετε τα ίδια ή και περισσότερα.
Το μόνο που θα καταφέρετε, όταν προσπαθείτε να χάσετε απότομα πολλά κιλά, είναι να αφυδατώνετε την επιδερμίδα και γενικά τον οργανισμό σας αφού αυτό που χάνετε είναι αρκετά υγρά και μυϊκή μάζα.
Μια απώλεια 3-4 κιλά το μήνα είναι η καλύτερη και φυσικά η πιο ασφαλής. Βάλτε ως στόχο το 1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο είναι σίγουρο ότι χάνετε λίπος κι όχι υγρά και πολύ μυϊκό ιστό.
Η ζυγαριά αποτελεί τον βασικό κριτή της προσπάθειας σας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το καθημερινό ζύγισμα. Μην ανεβαίνετε συνέχεια σε αυτήν γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε και να απογοητευθείτε. Το βάρος σας μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις, που οφείλονται στον έμμηνο κύκλο στις γυναίκες ή ακόμα και στην κατανάλωση υγρών και αλατιού που κάνατε τη συγκεκριμένη μέρα. Μια φορά την εβδομάδα είναι ό,τι καλύτερο, για να κρατάτε τον έλεγχο. Μην ξεχνάτε ακόμα, ότι καλύτερος εκτιμητής για το πώς πηγαίνει η δίαιτα είναι τα ίδια σας τα ρούχα. Από το πως σας εφαρμόζουν θα καταλάβετε αν έχετε χάσει ή έστω, έχετε ξεφουσκώσει.
Πήρατε τη δίαιτα της φίλης ή του φίλου σας
Το πιο συνηθισμένο λάθος. Όμως ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Η δίαιτα που έκανε τη φίλη σας να χάσει πολλά κιλά, μπορεί να σας κρατήσει στα ίδια κιλά και να μη χάσετε ούτε γραμμάριο. Αυτό που πρέπει να παίρνετε υπόψη σας είναι τις ανάγκες του σώματός σας. Η σωστή δίαιτα πρέπει να σχεδιάζεται και να προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός, από ειδικό, που θα φτιάξει ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις συνήθειες σας, τον τρόπο ζωής σας, τις προτιμήσεις κι επιθυμίες σας σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις του οργανισμού σας.
Παραλείπετε, σκόπιμα, γεύματα
Την ώρα που ο χρυσός κανόνας της κάθε δίαιτας είναι πολλά και συχνά μικρογεύματα μέσα στη μέρα, εσείς, στην προσπάθειά σας να βγάλετε από πάνω σας όσο πιο γρήγορα γίνεται τα περιττά κιλά, παραλείπετε γεύματα, με πρώτο «θύμα» συνήθως, το πρωινό. Έτσι όμως θα πεινάτε όλη τη μέρα, με αποτέλεσμα ένα συνεχές τσιμπολόγημα, που δεν σας χορταίνει, αλλά σας προσθέτει θερμίδες. Η στέρηση οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας, πράγμα που μας δημιουργεί ατονία και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ γεμάτο πιάτο. Επιπλέον, όταν περιμένετε να φάτε το βραδύ, η πείνα θα είναι τόσο μεγάλη που και δεν θα έχετε το μυαλό για υγιεινές επιλογές. Τα μικρογεύματα, αντίθετα, ελέγχουν την πείνα και βοηθούν να χάσετε βάρος. Κρατάνε την υψηλή ταχύτητα του μεταβολισμού, κυρίως αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μια καλή επιλογή για κάτι τέτοιο (στη μέση του πρωινού ή το απόγευμα) μπορεί να είναι μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο, λίγοι ξηροί καρποί ή ένα γιαούρτι. Άλλωστε, τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια φορά τη μέρα, και μάλιστα το βράδυ, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα γκρελίνης, της ορμόνης, που προκαλεί την πείνα.
Μειώνετε τις ποσότητες
Για να χάσετε πιο γρήγορα βάρος, ακολουθείτε στερητικές δίαιτες. Με λίγες θερμίδες όμως εκπαιδεύετε τον οργανισμό σας να επιβραδύνει τον ρυθμό του. Έτσι, μπορεί να «κολλήσετε» πολύ γρήγορα, αλλά ακόμα και αν φτάσετε το στόχο σας, όταν σταματήσετε τη δίαιτα, θα έχει συνηθίσει να δουλεύει πιο αργά, να καίει τις θερμίδες πιο αργά κι εσείς θα δείτε (με τρόμο) να παίρνετε πίσω όλο το βάρος που χάσατε. Μειώνοντας τις θερμίδες που παίρνετε ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μυϊκό ιστό, προκειμένου να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις βασικές καθημερινές του λειτουργίες κι ανάγκες. Καθώς χάνεται , όμως, μυϊκή μάζα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και καίει λιγότερες θερμίδες.
Νιώθετε σύνδρομο στέρησης
Δεν χρειάζεται πλήρης αποκλεισμός της αγαπημένης σας τροφής ή λιχουδιάς, όσο παχυντική κι αν είναι. Εκείνο που χρειάζεται συνήθως είναι να τα δείτε με άλλο μάτι. Να μαγειρέψετε δηλαδή με διαφορετικό τρόπο το αγαπημένο σας φαγητό (π.χ. ψήστε στο γκριλ, αντί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες) και φάτε μικρότερη μερίδα. Η φαντασία θα σας ανοίξει το δρόμο σε δεκάδες συνταγές. Ή φάτε μικρότερη ποσότητα από το αγαπημένο σας γλυκό, κατά προτίμηση όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα, για να το κάψετε πιο εύκολα.
Μειώσατε το νερό που πίνετε
Το νερό χρειάζεται γιατί βοηθά να καθαρίσει ο οργανισμός από τις τοξίνες και να μην εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Πίνετε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε. Τα 8 ποτήρια την ημέρα είναι ένας καλός αριθμός. Γενικά αυξήστε τα υγρά.
Αρνείστε κάθε κοινωνική εκδήλωση ή πρόσκληση
Προσαρμόστε τη δίαιτα στην καθημερινότητά σας. Κι ακόμα μην το κρατάτε μυστικό. Χρειάζεστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φίλων και συγγενών για να τα βγάλετε πέρα. Αν αρνείστε συνεχώς κάποια πρόσκληση για έξοδο, στο τέλος θα νιώσετε ότι είστε σε καταναγκαστικά έργα. Δεν είναι απαραίτητο να μην βγαίνετε, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θα παραγγείλετε. Έτσι θα πάρετε οπωσδήποτε σαλάτα, την οποία θα φάτε πρώτη ( για να σας χορτάσει αρκετά), χωρίς σως βέβαια . Μετά μπορείτε να συνεχίσετε με κρέας ή ψάρι ψητό ή έστω μαγειρευτό, χωρίς σάλτσες. Και την επόμενη μέρα φροντίστε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ, κατά προτίμηση σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη – κοτόπουλο, ψάρι, τόνο – χωρίς να… νηστέψετε για τιμωρία
Κάνατε μια «παρασπονδία» και θεωρείτε ότι καταστράφηκαν όλα
Μάθετε να αντιμετωπίζετε και να διορθώνετε τις δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα «ξεφύγετε» από τη δίαιτα σας, δείξτε ψυχραιμία, ανασυγκροτηθείτε και συνεχίστε. Αρκεί να μη συμβαίνει αυτό κάθε μέρα. Αν η παρασπονδία είναι μεγάλη την επόμενη ημέρα φάτε ως κυρίως γεύμα μία σαλάτα (π.χ. με τόνο) για να διορθώσετε τα της προηγούμενης.
Πηγή: neadiatrofis.gr