Είναι γεγονός ότι στους πρώτους μήνες ζωής ενός μωρού, ο ύπνος δεν επισκέπτεται, συχνά, το σπίτι.
Το μωρό κοιμάται με διαλείμματα για δύο με τρεις ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, μια συνήθεια «που αφήνει πίσω της» γονείς εξουθενωμένους, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Βασικότερη αιτία του παραπάνω φαινομένου είναι το γεγονός, ότι σε τόσο μικρές ηλικίες τα μωρά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ημέρα από τη νύχτα, μην γνωρίζοντας, έτσι, πότε είναι η σωστή ώρα για ύπνο.
Μετά τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες, περίπου, το τοπίο ξεκαθαρίζει και μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται πιο εύκολα και –αν είστε από τους τυχερούς- καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Δείτε παρακάτω τέσσερα tips που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.
Σταθερό πρόγραμμα – Ρουτίνα – Συγκεκριμένη ώρα ύπνου
Το μυστικό είναι στο πρόγραμμα! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο ενδεδειγμένη ώρα ύπνου για το μωρό σας είναι ανάμεσα στις 19:00 και τις 20:00 το απόγευμα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα κουρασμένο ή εκνευρισμένο.
Φροντίστε, λοιπόν, η καθημερινότητα του μωρού σας να παραμένει σταθερή από το πρωί που ξυπνάει, τις ώρες που τρώει, έως και την ώρα του ύπνου.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, επιπλέον, είναι να καθιερώσετε μία ρουτίνα λίγο πριν το νανούρισμα του μωρού σας: ένα χαλαρωτικό μπανάκι, η αφήγηση ενός παραμυθιού ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, ώστε να ηρεμεί ακούγοντας τον ήχο της φωνής σας.
Ρυθμίστε το φως στο δωμάτιο
Το βασικό σκεπτικό είναι να βοηθήσετε το μωρό σας να κάνει τον συνειρμό «φως – ημέρα – είμαστε ξύπνιοι» και «σκοτάδι – νύχτα – κοιμόμαστε». Με βάση αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε το φως στο σπίτι να είναι άπλετο. Ανοίξτε τα παντζούρια και πείτε «όχι» στις κλειστές κουρτίνες.
Αντίθετα, όταν πλησιάζει η ώρα του βραδινού ύπνου, χαμηλώστε τα φώτα από νωρίς. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και η τοποθέτηση ειδικής κουρτίνας με dim-out ή ακόμα και black-out ιδιότητες.
Για να αποφύγετε το απόλυτο σκοτάδι, μπορείτε να τοποθετήσετε συσκευές με χαμηλό φωτισμό –κατά προτίμηση μπλε απόχρωσης– στο δωμάτιο του μωρού.
Προσοχή: αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, μην ανάψετε όλα τα φώτα στο δωμάτιό του και μην το μεταφέρετε σε ιδιαίτερα φωτεινό χώρο.
Λευκός θόρυβος
Οι συσκευές παραγωγής λευκών ήχων είναι, ιδιαίτερα, δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν έχουν αποφανθεί, ακόμα, με σιγουριά για το εάν οι συσκευές αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της ακοής των βρεφών, τα αποτελέσματά τους είναι ευεργετικά για τον ύπνο, αρκεί η χρήση τους να γίνεται με μέτρο.
«Λευκοί ήχοι» χαρακτηρίζονται τα συνεχή ηχητικά μοτίβα, όπως ο ήχος της βροχής, οι χτύποι της καρδιάς ή ένα νανούρισμα. Τοποθετήστε μία τέτοια συσκευή στο παιδικό δωμάτιο σε απόσταση από την κούνια του μωρού σας και σε χαμηλή ένταση και αφήστε το να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.
«Φάσκιωμα»
Η πιο παραδοσιακή λύση από όλες είναι, ίσως, και η πιο αποτελεσματική. Το «φάσκιωμα» αποτελεί συνήθη πρακτική, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, και βοηθά το μωρό να κοιμάται πιο γρήγορα, καθώς περιορίζει τις κινήσεις του.
Τυλίξτε το μωρό σας με μία κουβερτούλα, με τρόπο σταθερό, προσέχοντας, όμως, να μην είναι πολύ σφιχτή. Το τύλιγμα θα δώσει στο μωρό τη ζεστασιά και την αίσθηση μιας αγκαλιάς που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί γρηγορότερα.
Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον στο μωρό σας από το e-shop του Trés Joli και χαρίστε του τον πιο ήρεμο ύπνο!