Παρατείνετε τη νεανική όψη της επιδερμίδας σας αντιμετωπίζοντας τις ρυτίδες, τις δυσχρωμίες και τη χαλάρωση που εμφανίζονται με τα χρόνια, με τη σωστή φροντίδα του προσώπου αλλά και με ό,τι πιο αποτελεσματικό προτείνει η σύγχρονη αισθητική ιατρική.
Είναι γνωστό πως αρχίζουμε να γερνάμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων, τόσο στο δέρμα όσο και στον οργανισμό, ελαττώνεται σταδιακά. Οι ιστοί του κολλαγόνου και της ελαστίνης που στηρίζουν το δέρμα σταδιακά αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα εκείνο να αντιστέκεται λιγότερο στο σχηματισμό ρυτίδων.
Ταυτόχρονα, η επιδερμίδα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος, λεπταίνει και ο αργότερος ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων την κάνει θαμπή και λιγότερο λεία. Εκτός όμως από τη διαδικασία γήρανσης, η οποία οφείλεται στο πέρασμα του χρόνου, υπάρχουν και άλλες δύο μορφές γήρανσης: Αυτή που προκαλείται από την εσωτερική γήρανση των κυττάρων και προέρχεται από τις προγραμματισμένες αλλαγές στο εσωτερικό τους, που επίσης συμβαίνουν με τον καιρό και την πρόωρη γήρανση, και αυτή που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, χάρη σε έναν όσο το δυνατό πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας.
Η βασική αιτία για την πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες «επεμβαίνουν» στο DNA των κυττάρων, στις κυτταρικές μεμβράνες, στα ένζυμα και στα υπόλοιπα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα κύτταρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες.
Όσον αφορά την προέλευση τους, κάποιες ελεύθερες ρίζες είναι υποπροϊόντα του φυσικού μεταβολισμού και κάποιες άλλες δημιουργούνται όταν ερχόμαστε σε επαφή με το τσιγάρο, την υπεριώδη ακτινοβολία, τη μόλυνση ή ορισμένα φάρμακα.
Σύμφωνα με έρευνες, τα κύτταρα τα οποία έχουν πληγεί από την παρουσία των ελεύθερων ριζών διακόπτουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή στην υδάτωση του δέρματος μέχρι ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων.
Ρυτίδες και χαλάρωση
Αιτία για την εμφάνιση ρυτίδων είναι η αποδυνάμωση των ιστών του κολλαγόνου και της ελαστίνης και η λέπτυνση της επιδερμίδας, γεγονός που κάνει το δέρμα να αντιστέκεται δυσκολότερα και στις συσπάσεις έκφρασης, δημιουργώντας ρυτίδες έκφρασης.
Ανάλογα με την κληρονομικότητα και τον τύπο του δέρματος, την έκθεση του στους παράγοντες γήρανσης (ήλιος, ακραίες καιρικές συνθήκες, μόλυνση περιβάλλοντος κ.λπ.), μετά τα 25-30 χρόνια αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές και ρυτίδες, ενώ η χαλάρωση του δέρματος αρχίζει να γίνεται πιο εμφανής μετά την εμμηνόπαυση ή ακόμα και νωρίτερα, έπειτα από απότομες αυξομειώσεις του βάρους.
Η καθημερινή βασική φροντίδα του προσώπου για τη διατήρηση της καλής φυσικής του κατάστασης, τα ειδικά αντιγηραντικά προϊόντα μετά την ηλικία των 30, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας και η καθημερινή προστασία του από την υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της νεανικής του εμφάνισης.
Επιπλέον, ανάλογα με τις ατέλειες της κάθε επιδερμίδας υπάρχει και η αντίστοιχη προσέγγιση από το χώρο της αισθητικής ιατρικής. Μικροδερμοαπόξεση για λάμψη, λεία υφή και λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενέσεις βουτυλινικής τοξίνης για τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης, ενέσιμα εμφυτεύματα σε ρευστή ή συμπαγή μορφή από υαλουρονικό οξύ, πολυγαλακτικό οξύ ή λιπώδης ιστός για το «γέμισμα» των ρυτίδων, φωτοανάπλαση για την ελάττωση των λεπτών ρυτίδων και των δυσχρωμιών που οφείλονται σε φωτογήρανση.
Πανάδες, δυσχρωμίες
Ζώντας σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, αναπόφευκτα το δέρμα μας μένει εκτεθειμένο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, αν και οι χρωματικές διαφορές παρουσιάζονται στο δέρμα μετά την έκθεση μας στον ήλιο, η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι παρά η αφορμή για την εμφάνισή τους.
Ο λόγος που το δέρμα μαυρίζει περισσότερο σε κάποια σημεία, εκεί δηλαδή όπου εμφανίζονται οι καφέ κηλίδες, είναι επειδή εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγαλύτερος αριθμός μελανοκυττάρων. Αποτέλεσμα, η μελανίνη που δημιουργείται μετά την έκθεση στον ήλιο να μη συγκεντρώνεται ομοιόμορφα παντού.
Οι αιτίες για τη μη αρμονική συγκέντρωση μελανοκυττάρων μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες (ορμονικούς, κληρονομικούς κ.λπ.), το αποτέλεσμα τους, όμως, οι γνωστές μας καφέ κηλίδες, μπορεί να αντιμετωπιστεί:
Αφ’ ενός με τη χρήση προϊόντων περιποίησης με αντηλιακούς δείκτες χειμώνα – καλοκαίρι και ειδικών «λευκαντικών» καλλυντικών που αποχρωματίζουν τις καφέ κηλίδες και αφ’ ετέρου με τακτικά επιφανειακά χημικά πίλινγκ στο δερματολόγο ή με ειδικά για το σκοπό λέιζερ, όπως το copper bromide, το Q-switched, το YAG λέιζερ κ.λπ.
Πηγή: noikokyra.gr