Γνωρίζεις ότι τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για να προστατέψεις το δέρμα σου από τον ήλιο, αλλά ανησυχείς ότι δεν σου παρέχουν την ασφάλεια που υπόσχονται.
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μάθεις τι ισχύει στην πραγματικότητα και γιατί το αντηλιακό σου -που αποδεδειγμένα εμποδίζει τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση- είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτεις ενάντια στην «κακή» ακτινοβολία.
Ανησυχείς ότι: Το αντηλιακό σου δεν σε προστατεύει αρκετά από την UVA ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.
Ο μύθος: Σε αυτή την περίπτωση, ο φόβος σου ενδέχεται να μην είναι τελείως αβάσιμος. Σύμφωνα με μία πρόσφατη αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 13 «επώνυμων» αντηλιακών, βρέθηκε ότι από αυτά, μόνο τα 5 προσέφεραν μεγάλη, αλλά όχι μέγιστη, προστασία κατά της UVA ακτινοβολίας. Ωστόσο, τα περισσότερα αντηλιακά φαίνεται ότι προστατεύουν το δέρμα σου από τον ήλιο σε ικανοποιητικό βαθμό.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά, αλλά πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι η UVA ακτινοβολία ισοδυναμεί με το 95% των ηλιακών ακτίνων, που ενισχύουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οι οποίες, με τη σειρά τους, είναι υπεύθυνες τόσο για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας όσο και για τη δημιουργία πανάδων και ρυτίδων.
Η πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να μάθεις να διαβάζεις σωστά και διεξοδικά τις ετικέτες των προϊόντων στα οποία εμπιστεύεσαι την (επιδερμική) προστασία σου. Σε κάθε περίπτωση, ψάξε για τις δύο ακόλουθες χημικές ουσίες: αβοβενζόνη (avobenzone) και οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide).
Ωστόσο, η αβοβενζόνη χάνει την ευεργετική δράση της λίγο μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν, λοιπόν, θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της, καλό θα ήταν να προσέχεις ώστε το αντηλιακό που αγοράζεις να τη συνδυάζει με κάποιον σταθεροποιητικό παράγοντα, όπως είναι το octocrylen, το Polyester-8, το butyloctyl salicylate και το erhylhexyl methoxycrylene ή με το συστατικό helioplex, το οποίο αποτελεί τη σταθερή μορφή της αβενζόνης.
Επιπλέον, για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου πιο αποτελεσματικά, φρόντισε να επιλέγεις αντηλιακά τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία σε υψηλή συγκέντρωση, όπως είναι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και η βιταμίνη E (τοκοφερόλη), τα οποία περιορίζουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών έως και 74%.
Ανησυχείς ότι: Το αντηλιακό σου περιέχει συστατικά τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ο μύθος: Φαίνεται ότι η οξυβενζόνη (oxybenzone ή benzophenone-3), μία χημική ουσία που περιέχεται στα περισσότερα αντηλιακά, έχει τη «μαγική» ιδιότητα να προστατεύει το δέρμα τόσο από τη μικρής εμβέλειας UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργία της οξυβενζόνης είναι παρόμοια με εκείνη των οιστρογόνων, πράγμα που μπορεί να επιταχύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.
Μάλιστα, σε μία έρευνα που έγινε σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε οξυβενζόνη σε ποσότητες μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο, παρατηρήθηκε ότι «η δράση της είναι παρόμοια με εκείνη των οιστρογόνων, αλλά η ισχύς της είναι σημαντικά μικρότερη», σημειώνει ο Henry Lim, MD, πρόεδρος τους τμήματος Δερματολογίας της κλινικής Henry Ford System.
Σε μία άλλη έρευνα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απλώνουν στο δέρμα τους αντηλιακά που περιείχαν οξυβενζόνη σε υψηλή συγκέντρωση για 4 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οξυβενζόνη δεν έχει καμία επίδραση στη λειτουργία και την παραγωγή των οιστρογόνων.
Ωστόσο, μένει να διαλευκανθεί περαιτέρω η ακριβής δράση και η λειτουργία της οξυβενζόνης λόγω της ύπαρξής της σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά.
Η πραγματικότητα: Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να υπονοεί ότι η οξυβενζόνη σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την εμφάνιση του καρκίνου. Αντίθετα, είναι γεγονός ότι τα αντηλιακά είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας του δέρματος ενάντια στον ήλιο.
Πηγή: myself.gr