Αν νιώθετε την αίσθηση πανικού, κάθε πρωί που στέκεστε μπροστά στην ντουλάπα, καθώς δεν έχετε τι να φορέσετε, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να… «αποτοξινώσετε» τη γκαρνταρόμπα σας.

Με άλλα λόγια, πρέπει να μπει μια τάξη στην ακαταστασία και να δημιουργηθεί μια καλά οργανωμένη και λειτουργική ντουλάπα.

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές και πρακτικές συμβουλές:

Βήμα 1: «Από που να ξεκινήσω;»

Βάλε στο πρόγραμμά σου την «επιχείρηση ξεκαθάρισμα», αγόρασε μαύρες σακούλες σκουπιδιών και φτιάξε τις εξής στοίβες:

-Ρούχα που δε θα φορέσεις (αυτά δεν έχεις φορέσει εδώ και 1 χρόνο).
-Ρούχα που δε σου κάνουν (αυτά που είναι πολύ στενά, πολύ φαρδιά ή δε σε κολακεύουν).
-Ρούχα που χρειάζονται επιδιόρθωση (οτιδήποτε έχει ξηλωμένο στρίφωμα, του λείπει κουμπί ή χρειάζεται κάποια τροποποίηση).

Μην τρομάξεις αν αυτά που μείνουν στην ντουλάπα αποτελούν μόνο το 20% όσων ήταν στην αρχή!

Βήμα 2: «Είναι (μισο)άδεια. Τώρα τι κάνω;»

Κάθε γκαρνταρόμπα χρειάζεται βασικά κομμάτια που είναι η βάση για στυλάτο και εύκολο ντύσιμο. Έχοντας αυτά τα βασικά κομμάτια σε ουδέτερα χρώματα, όπως μαύρο, λευκό, μπεζ, ναυτικό μπλε και γκρι, αφήνεις έναν καμβά για το χρώμα (ή τα χρώματα) που προστίθενται κάθε σεζόν ή αλλάζουν με τη μόδα.

Θα γίνεις επίσης η βασίλισσα του mix-and-match, καθώς σχεδόν όλα όσα έχεις θα ταιριάζουν μεταξύ τους. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι, σε σχέση με χρώματα και άσε το τι λείπει από την ντουλάπα. Στη λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εσώρουχα με σωστή εφαρμογή.

Βήμα 3: Ψώνια με στόχο

-Φτιάξε μια λίστα. Όταν ξέρεις τι ψάχνεις, είναι πιο πιθανό να αποφύγεις τα ακριβά λάθη. Βγες έξω με τη λίστα σου και αγόρασε μόνο ό,τι χρειάζεσαι. Μην παρασύρεσαι από τις ευκαιρίες.

-Πήγαινε νωρίς. Η καλύτερη ώρα να πας στα μαγαζιά, μόνη σου, είναι το πρωί, καθώς η ενέργειά σου είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα και τα καταστήματα έχουν λιγότερο κόσμο. Φόρα κάτι που να μπορείς να βγάλεις εύκολα και φτιάξε τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου – έτσι, θα μπορείς να δεις καλύτερα πώς σου ταιριάζει ένα σύνολο.

-Μείνε στα βασικά. Διάλεξε κλασικά στυλ σε ουδέτερες αποχρώσεις. Όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο. Θέλεις να βρεις τη βάση πρώτα, πριν ξεκινήσεις να διανθίζεις και να δημιουργείς το look σου.

-Αγόρασε πράγματα που θα μείνουν. Να θυμάσαι ότι αυτό το είδος αγορών είναι για πράγματα με διάρκεια – τα ποιοτικά κομμάτια πραγματικά αντέχουν περισσότερο. Τα μάλλινα, μεταξωτά ή βαμβακερά υφάσματα που είναι τέλεια φτιαγμένα πάντα θα αναδεικνύουν το σώμα σου με τον καλύτερο τρόπο, ανεξάρτητα από τα κιλά σου.

Η μελλοντική γκαρνταρόμπα σου μπορεί να έχει πολύ λιγότερα όταν προτιμάς την ποιότητα από την ποσότητα. Επιπλέον, μην αγοράζεις ποτέ κάτι που δεν εφαρμόζει σωστά, ακόμη κι αν προσφέρεται έκπτωση.

-Γίνε ο προσωπικός σου στυλίστας. Όταν πας σπίτι, άπλωσέ τα όλα στο κρεβάτι και ξεκίνα να ταιριάζεις τα τοπ ή τα παντελόνια που ήδη έχεις με αυτά που μόλις αγόρασες για να δεις πόσα look μπορείς να δημιουργήσεις. Βγάλε έξω μερικές τσάντες και ζώνες, καθώς και κοσμήματα και παπούτσια για να ολοκληρώσεις το σύνολο. Εάν χρειάζεσαι δεύτερη γνώμη, κάλεσε μια φίλη για ένα ποτήρι κρασί και ένα αυτοσχέδιο… fashion show.

Βήμα 4: Η νέα τάξη

Μια πολύ οργανωμένη γκαρνταρόμπα θα κάνει το ντύσιμο πολύ πιο εύκολο (και πολύ πιο διασκεδαστικό). Βάλε τάξη με αυτές τις συμβουλές:

-Κράτα ξεχωριστά τα χειμερινά από τα καλοκαιρινά ρούχα.

-Κρέμασε τα ίδια χρώματα μαζί. Μαζί επίσης τα ίδια χρώματα σε διαφορετικές αποχρώσεις. Ταξινόμησε τα ρούχα, από τα πιο ανοιχτά προς τα πιο σκούρα.

-Κρέμασε τα τοπ ξεκινώντας από τα αμάνικα στα αριστερά και φτάνοντας στα μακρυμάνικα στα δεξιά. Κάνε το ίδιο με τα παντελόνια.

-Άφησε χώρο για τα πανωφόρια, τα σακάκια και τα φορέματα στις άκρες της ντουλάπας.

-Σκέψου μήπως πρέπει να βάλεις δεύτερη ράγα ώστε να εκμεταλλευτείς το διαθέσιμο χώρο.

-Κράτα τα καλά παπούτσια στα κουτιά τους, τυλιγμένα σε ύφασμα, με μια περιγραφή ή μια φωτογραφία Polaroid στο πλάι του κουτιού.

-Οι ξύλινες κρεμάστρες είναι οι καλύτερες, καθώς απωθούν το σκόρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε γερές πλαστικές κρεμάστρες, αλλά ποτέ συρμάτινες. Καταστρέφουν τα υφάσματα, αφού μπορεί να σκουριάσουν, ενώ τα ρούχα δε διατηρούν το σχήμα τους.

-Βάλε το σωστό ρούχο στη σωστή κρεμάστρα, βάζοντάς τες όλες προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι σχεδιασμένες να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο με αυτό τον τρόπο. Μη χρησιμοποιείς πολύ μακριές κρεμάστρες για τις μπλούζες σου. Θα δημιουργήσουν φουσκώματα στους ώμους και θα ξεχειλώσουν το ύφασμα. Τα σακάκια θα δείχνουν καλύτερα πάνω σου αν τα κρεμάς σε ξύλινες κρεμάστρες καλής ποιότητας.

-Αέριζε τακτικά τις ντουλάπες ανοίγοντας τις πόρτες όσο είσαι έξω. Αυτό αποτρέπει τη μούχλα και ανανεώνει τον αέρα (μην ξεχάσεις να βάλεις σκοροκτόνο).

-Φύλαξε διπλωμένα τα πλεχτά. Θα ξεχειλώσουν και θα χάσουν τη φόρμα τους αν τα κρεμάσεις σε κρεμάστρες.

Bήμα 5: Δείξε προσοχή

Εάν θέλεις να κρατήσουν τα ρούχα σου, ειδικά αν έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα, πρέπει να τα φροντίζεις. Όταν τα πλένεις:

-Γύριζέ τα από την ανάποδη. Έτσι, διατηρούνται τα χρώματα.

-Βάλε το πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ή το γρήγορο (περίπου 30 λεπτά).

-Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ βιολογικό απορρυπαντικό. Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τα υφάσματα. Εάν προτιμάς κάποιο σε σκόνη, χρησιμοποίησε λιγότερο.

-Μη βάζεις ποτέ βρόμικα ρούχα στην ντουλάπα.

-Πλένε τα εσώρουχα σε διχτάκι. Εμποδίζει τις μπανέλες στα σουτιέν να φθείρουν το εύθραυστο ύφασμα και γλιτώνεις χρόνο αποφεύγοντας το πλύσιμο στο χέρι.

-Μην απλώνεις τα ρούχα σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος γιατί ξεθωριάζουν.

Πηγή: shape.gr