Μπορεί τόσους μήνες το μωρό σας να τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα, τώρα όμως που έκλεισε τους 6 μήνες, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει νέες, πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις! Δεν έχετε λοιπόν παρά να εισάγετε στο διαιτολόγιό του αρχικά κρέμες και αργότερα τροφές σε μικρά κομμάτια και να του δώσετε την ευκαιρία να βιώσει πρωτόγνωρες γευστικές εμπειρίες. Μπορεί ο πολύτιμος σύμμαχός σας στο κεφάλαιο του απογαλακτισμού να είναι ο παιδίατρος, εμείς όμως σας δίνουμε μερικές μαμαδίστικες συμβουλές για να στεφθεί με επιτυχία η γνωριμία του μωρού σας με το φαγητό των μεγάλων!
Θυμηθείτε…
– Η προετοιμασία είναι το παν! Πριν του προσφέρετε την κρέμα, βάλτε το παιδάκι σας στο ειδικό καρεκλάκι, δώστε του ένα πλαστικό πιάτο κι ένα κουταλάκι και αφήστε το να μιμηθεί τις κινήσεις σας την ώρα του φαγητού.
– Ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες παρασκευής ώστε κάθε φορά το φαγητό να έχει την ίδια ακριβώς γεύση και υφή.
– Προσφέρετε στο μωρό την κρέμα πριν το γάλα του ώστε να είναι πεινασμένο και να τη δεχτεί ευχάριστα.
– Στρώνετε για καλό και για κακό μια πλαστική επιφάνεια κάτω από το καρεκλάκι την ώρα που το ταΐζετε, για να προστατέψετε τα χαλιά και τις μοκέτες σας από τις ελεύθερες πτώσεις της κρέμας ή και του πιάτου ολόκληρου!
– Δοκιμάζετε πάντα την κρέμα πριν γεμίσετε το κουταλάκι. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να καεί η γλώσσα του! – Λέτε γλυκά λογάκια και παραμυθάκια την ώρα του φαγητού για να διασκεδάζετε το μωρό σας.
Ξεχάστε…
– Το φαγητό στην αγκαλιά. Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει μόνο στο παιδικό καρεκλάκι.
– Τη βιασύνη και τις φωνές. Δώστε του χρόνο να ανακαλύψει το νέο φαγητό και να εξοικειωθεί με το νέο τρόπο πρόσληψης της τροφής. Αφήστε το λοιπόν να βουτά τα δάχτυλα μέσα στο πιάτο, να παίζει με το φαγητό του, ακόμη και να το εκσφενδονίζει στο πάτωμα (εδώ χρειάζεται το χαλάκι που λέγαμε) αλλά και να προσπαθεί να τρώει μόνο του.
– Την επιμονή. Αν γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη ή αν αρνείται να φάει κλείνοντας πεισματικά τα χείλη του, προφανώς δεν πεινάει άλλο. Μην ξεχνάτε πως το στομάχι του μωρού δεν είναι το δικό σας! Σεβαστείτε λοιπόν την επιθυμία του να τρώει όσο θέλει.
– Τα αρκουδάκια. Απομακρύνετε παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του όταν το ταΐζετε.
– Τα μονότονα και βαρετά σερβίτσια. Αγοράστε κύπελλα και πιατάκια με αστείες φατσούλες ή παιδικούς ήρωες και κουταλάκια σε έντονα χρώματα που θα ανοίξουν την όρεξη του μικρού σας!
Πηγή:myworld