Τα επιδόρπια δεν είναι απαραίτητο να περιέχουν μεγάλες ποσότητες από κρέμες ή πάρα πολλές θερμίδες, ιδιαίτερα τώρα, που μυρίζει ακόμα καλοκαιράκι. Οι προτάσεις μας λοιπόν έχουν πολλά αβαντάζ: λεπτή γεύση, ωραία εμφάνιση, παρασκευή σε χρόνο ρεκόρ και, πάνω απ’ όλα, υγεία!
ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ
(για 4 άτομα, 258 θερμίδες/μερίδα)
Υλικά
350 γραμμ. μυζήθρα ανάλατη ή τυρί cottage
Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουτ. σούπ. μέλι
125 γραμμ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή άλλο υποκατάστατο κρέμας γάλακτος
με ελάχιστα λιπαρά
4-6 κουτ. σούπ. τραγανιστά δημητριακά
Μικρές φέτες λεμονιού και φύλλα μέντας για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
• Χτυπάτε το τυρί σε ένα μπολ μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και το γιαούρτι.
• Μοιράζετε το μείγμα σε 4 γυάλινα ατομικά μπολ και τα αφήνετε να παγώσουν στο ψυγείο για 15 λεπτά.
• Λίγο πριν τα σερβίρετε τα πασπαλίζετε με τα δημητριακά και τα γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού και τα φύλλα μέντας.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
(για 4 άτομα, 97 θερμίδες/μερίδα)
Υλικά
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
2 ακτινίδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
225 γραμμ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα
4-6 κουτ. σούπ. χυμός από άσπρο σταφύλι
150 γραμμ. γιαούρτι σακούλας
4 κουτ. σούπ. γιαούρτι άπαχο ή υποκατάστατο κρέμας γάλακτος με ελάχιστες θερμίδες
1 κουτ. σούπ. μέλι
Εκτέλεση
• Ζεματάτε τα μπαστουνάκια του ξύσματος πορτοκαλιού με βραστό νερό επί 2 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα περιβρέχετε με κρύο νερό. Τα στραγγίζετε πάλι και τα ακουμπάτε ανάμεσα σε δύο απορροφητικά χαρτιά κουζίνας να στεγνώσουν.
• Μοιράζετε τα ακτινίδια και τα μούρα σε 4 ατομικά πιατάκια. Τα περιχύνετε με το χυμό σταφυλιού.
• Χτυπάτε τα γιαούρτια ή το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι ώσπου να γίνουν λεία.
• Μοιράζετε το μείγμα πάνω στα φρούτα και γαρνίρετε με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
• Αφήνετε τα πιάτα στο ψυγείο τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
ΕΞΩΤΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ
(για 4 άτομα, 119 θερμίδες/μερίδα)
Υλικά
125 αποξηραμένα βερίκοκα
Λίγος χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκ. κανέλα και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
4 μπανάνες καθαρισμένες και κομμένες χοντρές φέτες
Εκτέλεση
• Βάζετε τα βερίκοκα σε μικρή κατσαρόλα με 2/3 του φλιτζανιού νερό, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα χτυπάτε στο μπλέντερ να γίνουν πουρές.
• Βάζετε τα κομμάτια της μπανάνας σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με τον πουρέ των βερίκοκων. Ανακατεύετε ελαφρά.
• Μοιράζετε το μείγμα σε 4 γυάλινα πιάτα, πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: belife.gr