Τα παιδιά μπορεί να είναι κτητικά για διάφορους λόγους, ιδιαίτερα κατά τη νηπιακή ηλικία που τα θεωρούν όλα δικά τους. Τα σημάδια κτητικότητας περιλαμβάνουν:
- Απροθυμία να μοιραστούν τα παιχνίδια.
- Απροθυμία να μοιραστούν έναν γονέα, και τους δύο γονείς, ή έναν αγαπημένο φίλο.
- Κτητικότητα πάνω από ένα νέο αδερφάκι.
- Κτητικότητα πάνω από ένα χώρο ή το αγαπημένο μέρος του δωματίου ή ένα πράγμα.
- Απροθυμία να παίξουν με άλλα παιδάκια ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες.
Εάν το παιδί σας είναι κτητικό κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας, είναι στο χέρι σας ως γονείς να ασχοληθείτε με αυτό το αναπτυξιακό στάδιο, ενθαρρύνοντάς το να μοιράζεται τα πράγματά του. Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να είναι κτητικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας αλλά και μετά, για διάφορους λόγους, όπως ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση, ένα νέο σχολείο, την απώλεια ενός γονέα ή κάποιου αγαπημένου προσώπου, τη γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια και άλλα. Εδώ είναι μερικές καταστάσεις που χρήζουν προσοχής.
Διαζύγιο
Η 34χρονη Χρύσα, μητέρα ενός κοριτσιού, θυμάται: «Για την κόρη μου, ο χωρισμός μας με τον πατέρα της, διέλυσε τον κόσμο της. Ήταν μόλις 3 ετών και γινόταν πολύ κτητική μαζί μου κάθε φορά που πηγαίναμε στο πάρκο και άλλα παιδάκια θέλανε να παίξουν μαζί μας. Έγινε μάλιστα τόσο κτητική που δεν ήθελε ούτε τα παιδάκια του φιλικού και οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Είναι λογικό για την ηλικία της να μην θέλει να μοιράζεται τα παιχνίδια της, αλλά σταμάτησε να δίνει ακόμη και στην καλύτερή της φίλη. Αν κάποιο άλλο παιδάκι ερχόταν να παίξει μαζί τους, αναστατωνόταν επειδή φοβόταν ότι θα χάσει την καλύτερή της φίλη, όπως έγινε με την οικογένειά μας». Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…