Φορέστε την ποδιά σας και ετοιμαστείτε να ανοίξετε φύλλο! Η πρασόπιτα Ζαγορίου είναι ό,τι καλύτερο για εσάς και όλ την οικογένεια. Έτοιμες;
Υλικά (για 8-10 άτοµα)
Για το φύλλο
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.τ.γ. µαγιά νωπή
• 1 κ.τ.γ. αλάτι
• 1½ φλιτζ. νερό
Για τη γέµιση
• 1½ κιλό πράσα ψιλοκοµµένα
• 350 γρ. φέτα
• 4 αβγά
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
Ετοιµασία
1. Σε ένα µπολ βάζετε τη µαγιά διαλυµένη σε ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνετε, προσθέτοντας σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, για να πάρετε µια οµοιογενή και ελαστική ζύµη.
2. Σκεπάζετε µε µια βαµβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύµη να φουσκώσει.
3. Αδειάζετε τα πράσα σε ένα µπολ, τα αλατίζετε και τα τρίβετε µε το χέρι. Όταν γίνουν µια σκουροπράσινη µάζα, τα βάζετε.
σ’ ένα τρυπητό να στραγγίσουν. Στη συνέχεια τα µεταφέρετε σε καθαρό µπολ και ανακατεύετε µε τη φέτα, τα χτυπηµένα αβγά, το ελαιόλαδο, το κύµινο και το πιπέρι.
4. Ανοίγετε 7 φύλλα για ένα παραλληλόγραµµο ταψί µετρίου µεγέθους, το οποίο λαδώνετε καλά. Στρώνετε 3 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάµεσα, απλώνετε το 1/3 της γέµισης και τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο. Συνεχίζετε διαδοχικά, µέχρι να τελειώσουν τα υλικά και σκεπάζετε µε τα δύο τελευταία φύλλα.
5. ∆ιπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα µέσα, χαράζετε την πίτα, την λαδώνετε και ψήνετε στους 180 βαθµούς για 40-50 λεπτά.
60′ χρόνος προετοιμασίας
737 θερµίδες
Πηγή: myworld