Όλοι οι γυναικολόγοι συμφωνούν στο ότι οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να μην πίνουν οινοπνευματώδη, να μην καταναλώνουν καφεϊνούχα και να μην καπνίζουν. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι μεταξύ τους τίθεται ένα ζήτημα για το αν τελικά η περιορισμένη χρήση όλων αυτών των απαγορευμένων ουσιών, έχει τελικά εξίσου αρνητικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν γιατροί που είναι κάθετοι και απόλυτοι στο ότι δεν επιτρέπεται καμία παρασπονδία, κατά τη διάρκεια και των εννέα μηνών, που κυοφορεί μία γυναίκα και άλλοι που διαβεβαιώνουν ότι με ένα ποτηράκι κρασί, ή με ένα φλιτζάνι καφέ δεν αλλάζει κάτι προς το χειρότερο στην έκβαση της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου.

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα τα πράγματα αλλάζουν, αφού η πλειοψηφία των ιατρών είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο να επιτρέψουν ακόμα και ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα, και όποτε συμβαίνει να δώσουν το «πράσινο φως» είναι γιατί η ίδια η έγκυος το ζητάει επίμονα, επομένως τότε αναγκάζονται να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά στην ψυχολογία της εγκύου και προτείνουν μεσοβέζικες λύσεις.

Όλες οι γυναίκες, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, συλλέγουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό ασφαλέστερη κύηση για τις ίδιες και το έμβρυο.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο, ότι και η καφεΐνη, και το αλκοόλ, βλάπτουν καλό θα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές και με τα δύο.

Ας έχετε στο μυαλό σας ότι το μωρό σας προσλαμβάνει όλα όσα καταναλώνετε εσείς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του πλακούντα. Οι έρευνες που έχουν βγει για το πόσο επιβαρυντική μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πάρα πολλές.

Γυναίκες που πίνουν περισσότερα από δύο ποτά ημερησίως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλης (FAS). Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλης πάσχουν από διανοητική και σωματική καθυστέρηση, από προβλήματα συμπεριφοράς και ατέλειες στο σχηματισμό προσώπου και καρδιάς.

Επίσης, άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η υπερβολική καφεΐνη συμβάλει στην αύξηση κίνδυνου γέννησης ενός λιποβαρούς μωρού.

Η FSA (Food Standards Agency) στις ΗΠΑ συστήνει όχι περισσότερα από ένα ή δυο ποτά, μια ή δυο φόρες την εβδομάδα.

Πηγή: mother.gr