Όσοι τολμηροί προσπαθούν να ανεβάσουν την ανδρεναλίνη τους στα ύψη -ανεβαίνοντας σε πολύ γρήγορα roller coaster, κάνοντας bungee jumping κ.α.-, πολλές φορές θα έχετε ακούσει να λένε ότι φοβήθηκαν μέχρι θανάτου. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι απλώς φοβούνται για παράδειγμα τα αεροπλάνα και δεν προσπαθούν σε καμία περίπτωση να «προκαλέσουν» την τύχη τους. Έτσι, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα: είναι δυνατόν ποτέ να φοβηθεί κανείς τόσο πολύ ώστε να χάσει την ζωή του;
Σε ποιες περιπτώσεις ο έντονος φόβος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
Σύμφωνα με το mentalfloss.com είναι σίγουρα δυνατό να φοβάται κανείς τόσο πολύ που στο τέλος να πεθάνει, αλλά αρκετά σπάνιο. Σύμφωνα με την ASAP Science, όταν ένα άτομο φοβάται κάτι, η μάχη του σώματος ξεκινά. Η αδρεναλίνη απελευθερώνεται, γεγονός που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, στέλνοντας περισσότερο αίμα στους μυς. Το αποτέλεσμα; Αυτό το πολύ φοβισμένο άτομο γίνεται προσωρινά μια ισχυρότερη και γρηγορότερη εκδοχή του.
«Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε έναν αγώνα ή διαφυγής από ένα επιθετικό ζώο για παράδειγμα», δήλωσε ο νευρολόγος Martin A. Samuels στο Scientific American το 2009. «Αυτή η διαδικασία σίγουρα θα βοηθούσε τους πρωτόγονους ανθρώπους, αλλά το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει πολύ περιορισμένο πλεονέκτημα από την συγκεκριμένη διαδικασία».
Σε μια τυπική συνθήκη έντονου φόβου, τα αποτελέσματα είναι μόνο προσωρινά και η καρδιά μπορεί να το χειριστεί καλά. Αλλά σε μεγάλες δόσεις, η αδρεναλίνη δεν κάνει και τόσο καλό. Στην πραγματικότητα, είναι τοξική. Σύμφωνα με τον Samuels, η αδρεναλίνη χτυπά τους υποδοχείς στα κύτταρα του καρδιακού μυός, γεγονός που καθιστά τα κανάλια ασβεστίου στις μεμβράνες των κυττάρων ανοιχτά. «Τα ιόντα ασβεστίου σπεύδουν στα καρδιακά κύτταρα και αυτό προκαλεί τον καρδιακό μυ να συρρικνωθεί», είπε ο Samuels. «Εάν πρόκειται μάλιστα για μια τεράστια συντριπτική “καταιγίδα” αδρεναλίνης, το ασβέστιο συνεχίζει να διεισδύει στα κύτταρα και ο μυς απλά δεν μπορεί να χαλαρώσει».
Όταν το σύστημα που ρυθμίζει τον ρυθμό της καρδιάς είναι υπερφορτωμένο με αδρεναλίνη, το όργανο μπορεί να πάει σε ρυθμούς που, είπε ο Samuels, «δεν είναι συμβατοί με τη ζωή». Εάν ένα από αυτά ενεργοποιηθεί, πέφτει κανείς νεκρός. Η κοιλιακή μαρμαρυγή, μάλιστα, είναι ο λόγος που είναι πιο πιθανός να προκαλέσει θάνατο από φόβο. Έχει αποδειχθεί ότι ο φόβος μειώνει το όριο αρρυθμίας σε μια φυσιολογική καρδιά και, εάν υπάρχει κάποια απόφραξη, ο φόβος μπορεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό της κοιλιακής μαρμαρυγής».
Ωστόσο, ο φόβος δεν είναι το μόνο συναίσθημα που μπορεί να κάνει ένα άτομο να πέσει νεκρό. Ο Samuels είπε στο NPR το 2012 ότι «ένα ισχυρό θετικό συναίσθημα μπορεί να το κάνει επίσης.