Έχετε 100 κιλά πατάτες, που αποτελούνται από 99 κιλά νερό και 1 κιλό στεγνή μάζα. Θέλετε να περιορίσετε την περιεκτικότητα τους σε νερό και να έχετε πατάτες που να περιέχουν 98% νερό. Για να το καταφέρετε, εξατμίζετε το νερό ζεσταίνοντας τες (μόνο το νερό εξατμίζεται) μέχρι να φτάσετε στο αποτέλεσμα που θέλετε.

Πόσο θα ζυγίζουν οι πατάτες σας μετά από αυτή την αφύγρανση;

Λύση:
Μετά την αφύγρανση, οι πατάτες θα ζυγίζουν 50 κιλά. Ας δούμε γιατί: Ζεσταίνοντας τις πατάτες, τις έχετε κάνει να χάσουν ένα εκατοστό νερού. Άρα αποτελούνται πλέον από 98% νερό. Τα υπόλοιπα 2% είναι στεγνή μάζα, της οποίας το βάρος δεν μεταβάλλεται με την θέρμανση, παραμένει λοιπόν 1 κιλό. Αφού τα 2% ζυγίζουν 1 κιλό, τότε τα 98% του συνολικού βάρους είναι 49 κιλά (98¨2=49).
Συνεπώς, οι ελαφρά αποξηραμένες πατάτες αποτελούνται από 49 κιλά νερό και 1 κιλό στεγνής μάζας, αρα σύνολο, 50 κιλά.