Όλοι το έχουμε ζήσει: μπαίνεις στο αεροπλάνο, και οι αεροσυνοδοί σε υποδέχονται με ένα ευγενικό «γεια». Φαίνεται σαν μια απλή χειρονομία ευγένειας, αλλά στην πραγματικότητα κρύβεται ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος πίσω από αυτή την προσφώνηση.

Σύμφωνα με μια αεροσυνοδό της Wizz Air, Iona Iachim, το «γεια» που ακούς όταν επιβιβάζεσαι στο αεροσκάφος δεν είναι μόνο για να σου κάνουν καλή εντύπωση. Η Iona εξηγεί μέσω του TikTok ότι αυτό το φιλικό καλωσόρισμα είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να εκτιμηθεί αν είσαι σε κατάλληλη κατάσταση να πετάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πλήρωμα ελέγχει αν είσαι υπερβολικά μεθυσμένος ή άρρωστος. Αν κάποιο άτομο δείχνει υπερβολικά ζαλισμένο ή έχει πιει παραπάνω από το επιτρεπόμενο, μπορεί να του ζητηθεί να αποβιβαστεί, αποφεύγοντας έτσι πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ασυνήθιστο για πολλούς επιβάτες να καταναλώνουν αλκοόλ στο αεροδρόμιο πριν από την πτήση τους. Ωστόσο, αν το παρακάνεις, υπάρχει περίπτωση να χάσεις το ταξίδι σου.

Οι ισχυρισμοί της Iona επιβεβαιώθηκαν και από άλλους αεροσυνοδούς, με ένα μέλος του πληρώματος της Wizz Air να σχολιάζει: «Ήξερες ότι οι αεροσυνοδοί δεν σε χαιρετούν μόνο από ευγένεια; Το κάνουν για να δουν αν είσαι πολύ μεθυσμένος ή άρρωστος για να πετάξεις.»

Εκτός από αυτόν τον έλεγχο, οι αεροσυνοδοί έχουν κι άλλο ένα σημαντικό καθήκον: να εντοπίζουν επιβάτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης. Αυτοί οι «ικανοί επιβάτες» (όπως τους αποκαλούν) τοποθετούνται συχνά σε στρατηγικές θέσεις, ώστε να συνεισφέρουν αν χρειαστεί.

Παράλληλα, υπάρχουν και επιβάτες που αποκλείονται από συγκεκριμένες θέσεις, όπως αυτές κοντά στις εξόδους κινδύνου. Παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με σωματικές ή ψυχικές δυσκολίες δεν τοποθετούνται εκεί, καθώς μπορεί να δυσκολέψουν την εκκένωση του αεροπλάνου σε περίπτωση ανάγκης.

Αν νόμιζες λοιπόν ότι το «γεια» της αεροσυνοδού ήταν απλώς ένας φιλικός χαιρετισμός, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας χρήστης στο TikTok: «Πάντα νόμιζα ότι το έκαναν επειδή εντυπωσιάζονταν από την εμφάνιση και την προσωπικότητά μου. Τώρα είμαι απογοητευμένος.»

Ένας άλλος σχολίασε: «Γύρισα από το Βέγκας μεθυσμένος με τα ξαδέλφια μου και έμεινα έκπληκτος που μας άφησαν να πετάξουμε.»

Η επόμενη φορά που θα σου πουν «γεια» στο αεροπλάνο, λοιπόν, μην ξεχάσεις πως είναι κάτι παραπάνω από απλή ευγένεια – είναι μια μορφή ελέγχου για τη δική σου ασφάλεια και των υπόλοιπων επιβατών.