Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα emojis, ιδιαίτερα στο Facebook. Κι όμως δεν είναι τόσο αγαπητό από όλες τις γενιές, αφού η γενιά Ζ το θεωρεί… εχθρικό. Ο λόγος για το περίφημο thumbs up 👍.

Αν χρησιμοποιείς συχνά το thumbs up, μάλλον είσαι γεννημένος κάπου μεταξύ 1980 και 1995, αφού αυτές είναι οι ηλικίες που το χρησιμοποιούν περισσότερο. Και ναι μεν είναι πάρα πολλοί αυτοί που το προτιμούν, ωστόσο, όπως διαπίστωσε δημοσκόπηση της Perspectus Global, για τις ηλικίες 16 με 29 ετών απλά σημαίνει ότι ο συνομιλητής τους είναι και «επίσημα γέρος».

Τα emojis κουβαλούν κρυφά μηνύματα που πολλές φορές δημιουργούν παρανοήσεις μεταξύ των γενεών, λέει ο Keith Broni, αρχισυντάκης της ιστοσελίδας Emojipedia. «Όπως και με τη γλώσσα, πρέπει να σκεφτόμαστε σε ποιον απευθυνόμαστε προτού του στείλουμε ένα emoji», τονίζει. «Οι νεότερες γενιές προσπαθούν να αποφύγουν το thumbs up καθώς το βλέπουν ως παθητικο-επιθετική αντίδραση».

Παρόμοια είναι και η εξήγηση που δίνει ο γλωσσολόγος Adam Aleksic: «Το thumbs up έχει τώρα μια διαφορετική λειτουργία και χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια συζήτηση. Όταν βλέπει κάποιος αυτό το emoji στο τέλος ενός μηνύματος φαίνεται κάπως απότομο, γιατί σηματοδοτεί ότι η συζήτηση τελείωσε. Γι’ αυτό, κάποιοι (κυρίως της γενιάς Z) θεωρούν ότι η χρήση του είναι δείγμα παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα, καθώς παλιότερα οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν με απόλυτη ειλικρίνεια».

Εξάλλου, το thumbs up δεν είναι το μόνο emoji που απορρίπτει η γενιά Ζ, αφού την ίδια μοίρα έχουν κι άλλα πάλαι ποτέ δημοφιλή emojis. Παρακάτω τα 10 emojis που… δείχνουν την ηλικία σου.

  1. 👍
  2. ❤️ ️
  3. 👌
  4. ✔️
  5. 💩
  6. 😭
  7. 🙈
  8. 👏
  9. 💋
  10. 😬