Έχετε φανταστεί ποτέ το αεροδρόμιο του μέλλοντος; Ποια είναι τα στοιχεία που θα θέλατε να προσθέσετε σε έναν κατά τ’ άλλα ψυχρό χώρο, που θα τον μετέτρεπαν σε έναν χώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής;

Μια πρόσφατη διεθνής έρευνα αποκάλυψε 10 χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να δουν οι επιβάτες που ταξιδεύουν συχνά στο αεροδρόμιο των ονείρων τους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το σινεμά, μια βιβλιοθήκη και χώροι κατάλληλοι για έναν σύντομο ύπνο.

Πάνω από 10.000 ταξιδιώτες από 25 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, που διεξήχθη μέσω της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Skyscanner και σε ποσοστό 49% επέλεξαν να δουν σε ένα αεροδρόμιο, αίθουσες κινηματογράφου, παρόμοιες με εκείνες του αεροδρομίου Changi της Σιγκαπούρης.

Το 36% των ερωτηθέντων ψήφισε υπέρ της δημιουργίας λοβών ύπνου, παρόμοιους με αυτούς που εγκαινίασε το Μάιο το αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι. Άλλωστε με κόστος περίπου 9 ευρώ την ώρα, παρέχουν μια προσιτή εναλλακτική λύση, αντί ενός δωματίου ξενοδοχείου.

Μια βιβλιοθήκη, που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να δανείζονται βιβλία για τις διακοπές τους ζητήθηκε από το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Με λίγα λόγια το παραδοσιακό βιβλίο εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους ταξιδιώτες, παρά την εξάπλωση των e-books.

Ένας υπαίθριος χώρος είναι επίσης ένα ιδιαίτερα επιθυμητό χαρακτηριστικό, με την επιλογή του πάρκου να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις και την τεχνητή παραλία την ένατη.

Κάποιες πιο απίθανες επιλογές περιλαμβάνουν το καραόκε, με το 5% των ταξιδιωτών να επιθυμούν να σπαταλήσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας, που τους αναλογούν, στο αεροδρόμιο, ενώ το γυμναστήριο επιλέχθηκε από το 15%.

Ενώ άνδρες και γυναίκες συμφώνησαν για τον κινηματογράφο, παρατηρήθηκε μια σχετική διαφωνία σε κάποια θέματα.

Περίπου το 45% των γυναικών ζήτησαν έναν χώρο περιποίησης, όπου θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δωρεάν καλλυντικά και προϊόντα styling. Σε αυτό συμφωνεί μόλις το 14% των ανδρών. Παράλληλα, το 12% του γυναικών επιθυμεί μια προσωπική shopper, σε σύγκριση με μόλις 8% των ανδρών.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να επιθυμούν περισσότερη ψυχαγωγία, με την πισίνα να είναι πέμπτη στη σειρά με τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά. Περίπου το 14% ψήφισε υπέρ της ύπαρξης ποδηλάτων, σε σύγκριση με το 9% των γυναικών, ενώ το 8% ζήτησε τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, σε σύγκριση με μόλις το 3% των γυναικών.

Αυτό που μένει να δούμε είναι ποια από αυτά τα ευφάνταστα χαρακτηριστικά θα ενσωματωθούν μελλοντικά στα αεροδρόμια.