Τις προτάσεις του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της Αθήνας παρουσίασε σε εκδήλωση του ΕΟΤ, με αφορμή την εκπόνηση μελέτης για την πρωτεύουσα, η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να καταστεί η πρωτεύουσα μητροπολιτικό κέντρο τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δεκάλογος των προτάσεων- δράσεων του ΥΠΟΤ που περιλαμβάνονται στη μελέτη για την Αθήνα περιλαμβάνει, όπως είπε η υπουργός:

1. Ένταξη συγκεκριμένων προβλημάτων της Αθήνας στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό,

2. δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού προβλημάτων, μέσω ηλεκτρονικών εργαλείων,

3. κατάρτιση και συστηματική αστυνόμευση σε τουριστικές περιοχές,

4. εντατικοποίηση των δράσεων στην καθαριότητα κλπ,

5. αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορούν πχ τραπεζοκαθίσματα, ρύπανση κλπ,

6. αλλαγές πολιτικής σχεδιασμού που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της πόλης, στάθμευση κλπ,

7. ενίσχυση της εικόνας της πόλης, αποκατάσταση προσόψεων κτιρίων κλπ,

8. έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων,

9. ενίσχυση υποδομών και

10.
παρατηρητήριο τουρισμού Αθήνας και Αττικής για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την πορεία της τουριστικής κίνησης.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, αφού σημείωσε ότι το 2014 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ότι το 2015 προς το παρόν χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, όχι λόγω της εκλογικής διαδικασίας, αλλά λόγω της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και της φιλολογίας περί Grexit και Greek Crisis. Απόρροια τούτου, όπως εξήγησε, είναι η πτώση του ρυθμού των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Κακή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα προβλήματα της ρωσικής αγοράς, αλλά και η άνοδος της αγοράς της Αιγύπτου.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε και στα θετικά σημάδια που δίνουν αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, το 2015. Τα καλά νέα σχετίζονται με την πτώση στις τιμές στο πετρέλαιο, λόγω της οποίας- όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης- δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για φθηνότερα πακέτα και περισσότερες πτήσεις για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για την Αθήνα, αυτή αφορά χωροταξικές δράσεις, ώστε η πρωτεύουσα να είναι φιλική στον επισκέπτη. Σύμφωνα με αυτήν, έχουν εντοπιστεί πενήντα προβλήματα, όπως κακό οδόστρωμα, επικίνδυνα πεζοδρόμια, κακή ορατότητα, άσχημες όψεις κτιρίων κλπ.