Μία από τις καλύτερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2013 η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα που έρχονται για τη νέα τουριστική χρονιά είναι επίσης ελπιδοφόρα».
Η υπουργός βρέθηκε στο βήμα των εργασιών της διημερίδας για τον τουρισμό, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι η φετινή καλή πορεία του τουρισμού καταδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση βοηθούν ουσιαστικά τη χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
«Η μόνη αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της καλής πορείας μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τη συνταγή που ακολουθούμε εδώ και 17 μήνες. Να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Να βελτιώνουμε διαρκώς το προσφερόμενο προϊόν μας» ανέφερε η υπουργός. Υπογράμμισε δε, ότι η ορθολογική τουριστική ανάπτυξη της χώρας είναι πλέον προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
«Στη σημερινή εποχή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό το φυσικό πλούτο της χώρας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά και την πλούσια παράδοση της. Το ισχυρό όνομα που διαθέτει και την καθιστά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο. Πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε προορισμού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της. Να επενδύσουμε στην καινοτομία» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη.
Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο και καθώς τα καταναλωτικά πρότυπα διαρκώς μεταβάλλονται, η επένδυση σε καινοτόμα τουριστικά προϊόντα αποτελεί προϋπόθεση για να διατηρηθεί η χώρα στις υψηλές θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης, σημείωσε.
Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις επιλεγμένες κατευθύνσεις για τη στήριξη των ειδικών μορφών τουρισμού, επισημαίνοντας ότι από τις πρώτες πρωτοβουλίες του υπουργείου ήταν η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε δύο βασικούς άξονες: την κρουαζιέρα και τον τουρισμό σκαφών αναψυχής. Μάλιστα, όπως είπε, η κρουαζιέρα μπορεί να αναδείξει επιπλέον ειδικές μορφές τουρισμού -τον πολιτιστικό, τον θρησκευτικό, τον τουρισμό υπαίθρου- με προϋπόθεση, βεβαίως, τη βελτίωση των συγκοινωνιών και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
Για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η υπουργός ανέφερε ότι «ήδη συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Υγείας για το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δραστηριότητας του ιατρικού τουρισμού» και «μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Υγείας».
Επίσης, ακόμα μια σημαντική προτεραιότητα αποτελεί ο επαγγελματικός τουρισμός και ήδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Τουρισμού ομάδα εργασίας με συμμετοχή βασικών εταίρων του κλάδου, προκειμένου να επεξεργαστεί σχέδιο για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας ως προορισμό συνεδριακού τουρισμού.
Υπογράμμισε δε, ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί πρωτεύουσα στρατηγική επιλογή του υπουργείου τουρισμού. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προχωράμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό» σημείωσε η υπουργός.