Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr σας παρουσίασε τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου, επιλέγοντας στο νο. 1 ένα κτήριο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι. Με αυτή την αφορμή, ξεκινούμε την αντίστροφη μέτρηση με τα 10 πιο φαντασμαγορικά και παράξενα κτήρια που θα κατασκευαστούν μέσα στο 2014!

Φανταστείτε τα!

No. 10. The Doughnut, Guangzhou, Κίνα


Τοποθεσία:
Guangzhou, Κίνα
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 2013
Αρχιτέκτονας: Joseph di Pasquale
Σκοπός: Κτήριο γραφείων

Η ιταλική αρχιτεκτονική εταιρία AM Progetti ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2013 ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια του κόσμο, έναν ουρανοξύστη σε σχήμα ντόνατ, όπως φανερώνει και το όνομα του, The Doughnut.

Το μοναδικό κτίσμα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph di Pasquale και κοσμεί τις όχθες του ποταμού Perl, της πόλης Guangzhou, στη νότια Κίνα.

Ο 138 μέτρων Guangzhou Circle, όπως είναι το επίσημο όνομα του, φτιάχτηκε με σκοπό να αποτελέσει ορόσημο της πόλης και ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικά επίτευγμα, που θα φιλοξενεί τις εταιρείες Guangdong Hongda Xingye Group και GDPE Guangdong Plastic Exchange.

Η εσωτερική του οπή, θεωρείται μοναδική στον σχεδιασμό κτηρίων και έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρων. Ο σχεδιαστής της τονίζει ότι σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα κτήριο – ορόσημο, που θα αψηφούσε το δυτικό στερεότυπο του ουρανοξύστη, αφού εμπνεύστηκε από δίσκους νεφρίτη, αλλά και την αριθμολογική παράδοση του feng shui.

Η 33ορόφων δομή, όταν αντανακλάται στο ποτάμι, σχηματίζει τον αριθμό οκτώ, το τυχερό νούμερο της κινέζικης κουλτούρα, αφού θυμίζει το άπειρο. Παράλληλα, ο διπλός δίσκος νεφρίτη ( bi -disk ) είναι το βασιλικό σύμβολο της αρχαίας κινεζικής δυναστείας που βασίλευε στην περιοχή αυτή περίπου 2000 χρόνια πριν.

Τα μπροστινά και πίσω τοιχώματα του κτηρίου έχουν επίστρωση από πλάκες χαλκού, ενώ τα καμπύλα πλευρικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από κυβικές γυάλινες δομές.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…