Αν μας ζητούσαν να περιγράψουμε τη Μακρινίτσα για ένα και μόνο χαρακτηριστικό της, αυτό σίγουρα θα ήταν η θέα που προσφέρει προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο και κάνει τους πάντες να νιώθουν θαυμασμό και δέος μόλις την αντικρίσουν. Το χωριό είναι ένας από τους πιο γραφικούς προορισμούς στο βουνό των Κενταύρων, που ενδείκνυται για αναζωογονητική απόδραση από το κλεινόν άστυ οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Το γραφικό χωριό του Πηλίου, λοιπόν, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των επισκεπτών της περιοχής, καθώς εκτός από την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Βόλο, με τον πρόσβαση σε αυτό να χαρακτηρίζεται άνετη και εύκολη. Μάλιστα, μαζί με την γειτονική Πορταριά, πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύχναστα χωριά ακόμη και για ημερήσια εξόρμηση από τις γύρω αστικές περιοχές.
Η Μακρινίτσα, λοιπόν, συναντάται στο δυτικό τμήμα του Πηλίου, μετά την Πορταριά και σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από το Βόλο. Με βασικό ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, η Μακρινίτσα προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία, τόσο κοντά, όσο και μακριά από την πόλη.
Μακρινίτσα: Ένα χαρακτηριστικό πηλιορείτικο χωριό
Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα παραδοσιακά, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής κτίρια, τα πέτρινα καλντερίμια, η γραφική ατμόσφαιρα και φυσικά η απρόσκοπτη θέα στο Βόλο και τα νερά του Παγασητικού κόλπου.
Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την απεριόριστη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο, ενώ το χωριό διαθέτει και γραφικές ταβέρνες.
Στα όσα αξίζει να δει κανείς στο χωριό το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1985.