Με μια ιδιαίτερη και άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα, η Σαμοθράκη -διάσημη στα πέρατα του κόσμου λόγω της ξακουστής Νίκης της Σαμοθράκης, του αγάλματος που ανακαλύφθηκε το 1836 και πια εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι– δεν είναι ακόμη ένα νησί του Αιγαίου. Πρόκειται για μέρος μοναδικό, τόσο μαγικό που νομίζει κανείς ότι είναι ουτοπικό. Όπως συμβαίνει και με τις περίφημες Βάθρες του νησιού, τις φυσικές λιμνούλες που αποτελούν σημείο αναφοράς, αλλά και λόγο για να επιλέξει κανείς το νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές του -και όχι μόνο.
Οι αλλεπάλληλες φυσικές λίμνες, οι οποίες σχηματίζονται μέσα στα βράχια, με τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά τους να προσελκύουν, τους πιο τολμηρούς, σε άκρως δροσιστικές και αναζωογονητικές βουτιές, συνθέτουν ένα μοναδικό φωτογραφικό παζλ, το οποίο αποτυπώνεται για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του μυαλού.
Ένα φυσικό σκηνικό που σίγουρα εντυπωσιάζει, λειτουργώντας ως άλλες σειρήνες, για να μαγέψουν τους επισκέπτες του νησιού με την απαράμιλλης αισθητικής φυσική ομορφιά τους, η οποία δύσκολα μπορεί να περιγραφεί στο 100% με λόγια.
Η πιο φημισμένη όλων είναι η βάθρα του Φονιά, στο πιο διάσημο φαράγγι της Σαμοθράκης. Μισή ώρα πεζοπορίας και μετά φτάνει κανείς σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο. Ένας μεγάλος και εντυπωσιακός καταρράκτης που καταλήγει σε μια ποταμίσια πισίνα με κρυστάλλινα νερά.
Γριά Βάθρα: Ένας τόπος τόσο μαγικός, σχεδόν ουτοπικός
Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τα Θέρμα, εντοπίζεται και η Γριά Βάθρα, από τις, επίσης, αρκετά φημισμένες βάθρες της Σαμοθράκης. Φωλιασμένη στην «αγκαλιά» ενός υπέροχου τοπίου με φτέρες και πλατάνια, αποτελείται, ουσιαστικά, από μια αλληλουχία δέκα συνεχόμενων καταρρακτών και βαθρών. Για τις πρώτες δύο βάθρες η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, ενώ για την τρίτη πρέπει να βουτήξει στα νερά της δεύτερης και για τις υπόλοιπες να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση η οποία θα τον βοηθήσει αρκετά να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της διαδρομής.
Όσοι έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές το νησί, εκτός από αυτές τις δύο πιο φημισμένες βάθρες, επιλέγουν και εκείνες στον Παράδεισο και το Βάτο, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται με καραβάκι.