Η απόκοσμη και εγκαταλελειμμένη πόλη της Τουρκίας, Μπουρτζ Αλ Μπαμπάς (Burj Al Babas), είναι γεμάτη με παραμυθένιες επαύλεις εμπνευσμένες από την Disney, που ωστόσο κάθονται άδειες σε μια θάλασσα από συντρίμμια οικοδομής. Το θέρετρο στην Τουρκία, αρχικά αποτέλεσε ένα μέρος υψηλών προδιαγραφών με ευρωπαϊκής έμπνευσης αμέτρητους πύργους με πολυτελείς ανέσεις για τους ευκατάστατους αγοραστές του, αλλά αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια ονειρική εξέλιξη μετατράπηκε σύντομα σε εφιάλτη.
Μπουρτζ Αλ Μπαμπάς: Ένα πολυτελές θέρετρο στην Τουρκία με γαλλικές επιρροές
Η Sarot Group, ο δημιουργός του έργου, οραματίστηκε ένα ιδιόρρυθμο και ρομαντικό θέρετρο σπα με 732 βίλες που φέρεται να είναι εμπνευσμένες μεταξύ άλλων από το Château de Chenonceau στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, καθώς και τον κωνικό Πύργο του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Η εταιρεία βρήκε μια ειδυλλιακή τοποθεσία 250 στρεμμάτων λίγο έξω από την ιστορική πόλη Mudurnu στους λόφους της βορειοδυτικής Τουρκίας και η κατασκευή της φανταστικής ανάπτυξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε περίπου το 2011. Οι ιθύνοντες επέλεξαν ένα αραβικό όνομα για το έργο –«Burj» σημαίνει «πύργος», ενώ το «Al Babas» αναφέρεται σε ένα διάσημο σπα στην περιοχή.
Ένα τουριστικό αξιοθέατο
Αυτό το συγκεκριμένο μέρος της Τουρκίας είναι εδώ και πολλά χρόνια δημοφιλές στους επισκέπτες από τον Κόλπο, οι οποίοι ελκύονται από το ευχάριστο κλίμα, το καταπράσινο τοπίο και τις ήρεμες λουτροπόλεις. Στο επίκεντρο της ανάπτυξης θα ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα αναψυχής που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτήριο, με αρχιτεκτονικές αναφορές προς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το αρχικό φυλλάδιο που είχε τυπώσει η εταιρεία, το κέντρο του συγκροτήματος επρόκειτο να περιλαμβάνει μια θολωτή κατασκευή που θα περιείχε ένα εμπορικό κέντρο, εγκαταστάσεις υγείας και ομορφιάς όπως χαμάμ, τζαμί, κινηματογράφο και άλλες εγκαταστάσεις ανοιχτές για τους κατοίκους.
Θερμικές πηγές
Οι ιαματικές πηγές που σχηματίζουν φυσαλίδες κάτω από την κατασκευή φημίζονται για τις αναζωγονητικές τους ιδιότητες και η Sarot Group σχεδίαζε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτόν τον αξιοσημείωτο πόρο καταστρώνοντας το κεντρικό συγκρότημα με μια σειρά από εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός υδάτινου πάρκου με νεροτσουλήθρες και ρυάκια, εσωτερικές πισίνες, χαμάμ και σάουνες.
Οι παραμυθένιοι πύργοι
Κάθε ένα από τα προτεινόμενα 732 κάστρα σχεδιάστηκε με το ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. Τα παραμυθένια σπίτια θα ήταν εξίσου αν όχι πιο εντυπωσιακά εσωτερικά, με δωμάτια με ψηλά ταβάνια, περίτεχνες γυψοσανίδες, παρκέ δάπεδα και άλλα ωραία φινιρίσματα, καθώς και μια σαρωτική σπειροειδή σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο και εκπληκτική βεράντα στον τελευταίο όροφο. Αξίζει να αναφερθεί φυσικά και η τιμή της εκάστοτε βίλας, με τις πολυτελείς κατοικίες να πωλούνται μεταξύ 370.000 και 530.000 δολαρίων.
Πώς αυτό το παραμυθένιο μέρος κατέληξε να μοιάζει με πόλη- φάντασμα
Η κατασκευή του συγκροτήματος ξεκίνησε το 2014, με 2.500 εργαζόμενους να δουλεύουν ακατάπαυστα με σκοπό να ολοκληρωθεί το έργο σε τέσσερα χρόνια. Η ανάπτυξη ήταν αρχικά επιτυχημένη με περίπου τα μισά κάστρα να πωλούνται εκ των προτέρων. Ωστόσο, το 2018 οι πωλήσεις τελικά σταμάτησαν, προκαλώντας την πτώχευση της εταιρείας.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αστάθεια στην Τουρκία αναφέρθηκαν ως λόγοι για την πτώση των πωλήσεων, με τον δήμαρχο της πόλης Mudurnu Mehmet Inegol να παραμένει σίγουρος ότι το έργο θα ξεκινούσε ξανά. Από το 2021, ωστόσο, ξεκίνησε η ανακατασκευή των 587 από τις προγραμματισμένες 732 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών κήπων, αλλά κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.