Η Γλυκή αποτελεί πραγματική έκπληξη για τους επισκέπτες της Ηπείρου, καθώς πρόκειται για μια πραγματική όαση στις όχθες του ποταμού Αχέροντα. Λειτουργώντας εν είδει φυσικού συνόρου μεταξύ των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, κλέβει τις εντυπώσεις με το απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο ολόγυρά της, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της περιπέτειας και των δραστηριοτήτων στη φύση.

Γλυκή: Το χωριό που είναι χτισμένο στην όχθη του Αχέροντα

Οι λάτρεις του υγρού στοιχείου έχουν αναδείξει τη Γλυκή σε καθιερωμένο προορισμό τους, λόγω της δυνατότητας για δραστηριότητες που τους προσφέρει. Ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και η γύρω φύση αποτελούν ένα από τα πιο παρθένα και ανέγγιχτα από τον τουρισμό σημεία της χώρας, συγκλονίζοντας με τις απίστευτου κάλλους τοποθεσίες και εικόνες που συναντά κανείς εδώ.

Από τις εμπειρίες που σίγουρα πρέπει να ζήσει όποιος βρεθεί εδώ η πεζοπορία στο μονοπάτι μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από πλατάνια, που ξεκινάει από το χωριό και οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα. Ένα τοπίο που όποιος αντικρίσει σίγουρα θα του μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Πέρα από την φύση, στα όσα σίγουρα αξίζει να δει κανείς από κοντά στο χωριό τα λείψανα αξιόλογου οικισμού που σημειώνει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή, ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός, που σύμφωνα με κάποιους ταυτίζεται με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Δονάτου, καθώς και η σκάλα της Τζαβέλλαινας που οδηγεί στις «πύλες του Άδη».

Γλυκή: Το θαύμα στο οποίο οφείλει το όνομά του το χωριό

Το χωριό σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά του σε ένα θαύμα, που έχει να κάνει με τον Άγιο Δονάτο και ένα δράκο. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος Δονάτος κατάφερε να σκοτώσει το δράκο που φώλιαζε στις πηγές και τα νερά του Αχέροντα με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται θανατηφόρο, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Μετά το θάνατο του δράκου, ο Άγιος Δονάτος ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Εξ’ ου και η ονομασία του χωριού.