Η Άφησσος είναι από εκείνα τα χωριά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως προορισμοί παντός καιρού, καθώς συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα. Παραδομένη στην πλούσια φύση του βουνού των Κενταύρων, αγναντεύει υπέροχη θέα στα νερά του Παγασητικού κόλπου, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες της.
Το Πήλιο συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στους πιο κλασικούς προορισμούς της χώρας, αφού διαθέτει κάτι για όλους και για όλες τις εποχές του χρόνου. Κάτι που ισχύει και για την Άφησσο -από τα λιγοστά χωριά στο βουνό των Κενταύρων που παντρεύουν βουνό και θάλασσα.
Η σύνδεση της Αφήσσου με τους Αργοναύτες
Αμφιθεατρικά χτισμένη σε απόσταση περίπου 26 χλμ. από το κέντρο του Βόλου, η Άφησσος συναντάται στο νότιο τμήμα του Πηλίου. Πρόκειται για ένα χωριό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη μυθολογία το όνομά της είχε συνδυαστεί άρρηκτα με τους Αργοναύτες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Αργοναύτες με αρχηγό τους τον Ιάσονα, κατά το ταξίδι τους προς την Κολχίδα για την αναζήτηση του Χρυσόμαλλο Δέρατος, πραγματοποίησαν στάση στο χωριό, προκειμένου να εφοδιαστούν με νερό. Χάρη στο συγκεκριμένο μύθο, μάλιστα, η πλατεία της Αφήσσου έχει ονομαστεί «Αργοναύται».
Άφησσος: Νησιωτική αύρα και πηλιορείτικη αρχοντιά
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού, που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, είναι η νησιωτική του αύρα, η οποία εναρμονίζεται ιδανικά με τα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά, δημιουργώντας εικόνες που δύσκολα ξεχνιούνται.
Χτισμένη ανάμεσα σε πλούσιους ελαιώνες, η Άφησσος ξεχωρίζει, επίσης, και για την αρχιτεκτονική της, με τα σπίτια της να είναι σχεδόν ίδια, βασισμένα στην παραδοσιακή, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η δε θέα που απολαμβάνουν στη θάλασσα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, είναι ονειρική. Μια από τις πιο ειδυλλιακές ώρες για να απολαύσει κανείς τη βόλτα του στην παραλιακή περαντζάδα του χωριού, όσο τα χρώματα του ήλιου βάφουν με τους ζεστούς τους τόνους τον ορίζοντα.
Το χωριό θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη συγκεκριμένη περιοχή του Πηλίου, με το κοινό να το επισκέπτεται και για τις γύρω παραλίες του, όπως η Καλιφτέρη και ακτή Αμποβός.