Στην παρέμβαση του ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, σε εκδήλωση της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, επεσήμανε πως μετά την αναβάθμιση της μαρίνας Χίου, προχωράει ο εκσυγχρονισμός και σε άλλες μαρίνες, όπως στον Άλιμο και την ίδια στιγμή το υπουργείο στοχεύει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και σε άλλες μαρίνες, όπως στο Αργοστόλι.
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι πολύ σημαντικός, γιατί συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού, ανάφερε ο υπουργός και ταυτόχρονα εστίασε στο yachting, το cruising και τις μαρίνες, ως τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης του.
Το υπουργείο Τουρισμού, από την πρώτη στιγμή, όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, στοχεύει σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό, όπως είναι και ο θαλάσσιος αλλά και να επικεντρωθεί σε αυξημένα έσοδα, κάτι που επίσης προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός.
Μάλιστα προσδοκά σε έναν τουρισμό φιλικό προς το περιβάλλον και ο θαλάσσιος τουρισμός ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε αυτό βοηθάει και η εξέλιξη της τεχνολογίας. «Η χώρα μας είναι μια χώρα μπλε, της θάλασσας και του νερού και θέλουμε να την κρατήσουμε καθαρή», είπε ο υπουργός.
Αναλύοντας το σκέλος της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αυτός είναι συνυφασμένος με το καλοκαίρι, υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησής του και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και εξήγησε: Για παράδειγμα αν κάποιος έχει το σκάφος του δεμένο σε μια μαρίνα, αυτό θα δημιουργήσει και μεγαλύτερο «δέσιμο» με τον τόπο το συγκεκριμένο.
«Για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού σε τουριστικό λιμένα, δαπανώνται 5 έως 12 ευρώ στην τοπική οικονομία»
Με βασικό μήνυμα «Το ελληνικό γαλάζιο δημιουργεί αξία και πλούτο για τη χώρα» πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας με τίτλο «Ανάπτυξη των Ελληνικών Τουριστικών Λιμένων».
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ Σταύρος Κατσικάδης, επεσήμανε τη συμβολή των μαρινών και των τουριστικών λιμένων στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία και τόνισε πως η Ένωση Μαρινών Ελλάδας, από την ίδρυσή της το 2010, συνεισφέρει με θεσμική ευθύνη και με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στην ανάπτυξη του κλάδου, ώστε να δώσει πολλά περισσότερα ακόμη στην οικονομία και την κοινωνία.
Κύριος στόχος των προτεινόμενων από την ΕΜΑΕ μεταρρυθμίσεων, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μαρινών και η δημιουργία σταθερού νομοθετικού και φορολογικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.
«Για να επιτευχθεί ο σκοπός της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κατσικάδης «πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα πολλές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα εξορθολογήσουν το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των μαρινών στη χώρα μας. Μόνο με κεντρικό συντονισμό μεταξύ των πολλαπλών συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είναι εφικτή η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία μίας νέας μαρίνας. Χρόνος που δυστυχώς σήμερα ξεπερνά την 5ετία, χωρίς τον συνυπολογισμό πολλαπλών νομικών επιπλοκών που εμποδίζουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ έκανε γνωστό πως τα μέλη της ένωσης έχουν επενδύσει πάνω από 250 εκ. ευρώ για τη δημιουργία και την αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επανεπενδύσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, ενώ καταβάλλουν πάνω από 16 εκατ. ευρώ ετήσια ανταλλάγματα στο ελληνικό Δημόσιο. Ποσό που αναλογεί στο 30% περίπου του συνολικού τους τζίρου.
Εστιάζοντας στα οφέλη των μαρινών στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού σε τουριστικό λιμένα, δαπανώνται 5 έως 12 ευρώ στην τοπική οικονομία, σε προμήθειες, τροφοδοσία, ανεφοδιασμό καυσίμων, τεχνικές εργασίες, ναυπηγεία, πρακτορεύσεις και πολλές άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από μία μαρίνα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι οι θέσεις απασχόλησης. Πάνω από 43.000 άνθρωποι στη χώρα μας απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στο Yachting και στις μαρίνες. Για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται άμεσα 4 έως 6 νέες θέσεις απασχόλησης και τουλάχιστον 100 έμμεσες στην τοπική κοινωνία ανέφερε ο κ. Κατσικάδης.