Σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο μακριά από τα αδιάκριτα μάτια, αυτό το σπήλαιο έμελλε να γίνει αποφασιστικής σημασίας για την ιστορία και τη διάδοση του χριστιανισμού.
Για το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης ο λόγος, το σπουδαίο μνημείο της Πάτμου όπου κατέφυγε ο Ιωάννης το 95 μ.Χ., όταν εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομητιανό στο ελληνικό νησί.
Εγκατεστημένο μεταξύ Σκάλας και Χώρας, θα γινόταν το νέο ορμητήριο του μαθητή του Ιησού για να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τον λόγο του.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όσο έμενε εκεί ο ευαγγελιστής, σκίστηκε μια μέρα ο βράχος και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές (που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα) ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρευσε στον Ιωάννη τη θεόπνευστη «Αποκάλυψη».
Κατά τον 17ο αιώνα, στο σπήλαιο ενσωματώθηκε και ο Ναός της Αγίας Άννας. Όσο για το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, μέσα του βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αμφότερα από το 1999.
Σήμερα με το όνομα «Αποκάλυψη» εννοούμε όλο το συγκρότημα των εκκλησιών και των άλλων κτισμάτων (κελιά, παρεκκλήσια), που είναι επισκέψιμο, καθώς το ενδιαφέρον τον απανταχού χριστιανών και όχι μόνο είναι τεράστιο.
Πόσοι έχουμε άραγε επισκεφτεί το κατανυκτικό αυτό μέρος που σε αφήνει άναυδο με το δέος και τον θαυμασμό που προκαλεί;