Στην καρδιά του κάμπου της Αρχαίας Μαντίνειας, βρίσκεται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η πιο παράξενη εκκλησία του κόσμου, εκείνη της Αγίας Φωτεινής. Και αυτό που την κάνει ξεχωριστή, είναι το γεγονός ότι «παντρεύει» με μοναδικό τρόπο την αρχαία ελληνική κληρονομιά με τη χριστιανική παράδοση.
Η ξεχωριστή αυτή εκκλησία, αποτελεί δημιουργία του αρχιτέκτονα, ζωγράφου και αγιογράφου Κώστα Παπαθεοδώρου. Βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, και είναι αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή, αντικατοπτρίζοντας την σχέση της Αρκαδίας με το φως. Πιο συγκεκριμένα, το Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το όνομα Λυκάων, που είναι ο οικιστής της Αρκαδίας.
Η ιστορία της κατασκευής της ξεκινά το 1970, όταν ο Μαντινειακός Σύνδεσμος αναζητούσε έναν αρχιτέκτονα για να φτιάξει μια ξεχωριστή εκκλησία στην περιοχή. Ο Κώστας Παπαθεοδώρου, που τότε εργαζόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανέλαβε το έργο. Η εκκλησία είναι χτισμένη από ντόπια υλικά, όπως μάρμαρο και κεραμίδια, ενώ σε όλη την κατασκευή της δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τσιμέντο.
Το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1973 και τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε και η εσωτερική της διακόσμηση. Μάλιστα, στο εσωτερικό υπάρχουν ψηφιδωτά με παραστάσεις από την αρχαία μυθολογία δίπλα σε χριστιανικές μορφές, εκφράζοντας έτσι εκφράσει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο και την ενότητα της ελληνικής παράδοσης.
Δείτε τις φωτογραφίες: