Μία πεζογέφυρα μήκους 650 μ. που κατασκευάστηκε το 2000, οδηγεί τους επισκέπτες στο μικροσκοπικό νησί της Μικρής Πρέσπας, τον Άγιο Αχίλλειο. Εκεί, σε μία από τις πιο απομονωμένες γωνιές της Ελλάδας, αντικρίζει κανείς εικόνες απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας, μακριά από όλους και απ’όλα.

Εξάλλου, στον Άγιο Αχίλλειο δεν κυκλοφορούν οχήματα, ενώ μόλις σε δύο ώρες με τα πόδια, μπορείτε να γυρίσετε τον λιλιπούτειο τούτο τόπο που είναι γεμάτος ομορφιές. Η ιστορία λέει ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Λύκη, ενώ σήμερα αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.

Άγιος Αχίλλειος

Ο ναός δημιουργήθηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ προκειμένου να φιλοξενήσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, τοπικού αγίου και επισκόπου Λαρίσης, στον οποίο το νησί οφείλει και την ονομασία του. Το ενδιαφέρον του κοινού αξίζουν, επίσης, η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 14ου αιώνα καθώς και η βασιλική του Αγίου Γεωργίου από τον 15ο αιώνα.

Άγιος Αχίλλειος

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά από εκείνο στη λίμνη των Ιωαννίνων. Ενώ οι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 25.

Άγιος Αχίλλειος

Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.853 μέτρων, ενώ σύμφωνα με το θρύλο, τα σπίτια του Αγίου Αχιλλείου είναι πάντα 11, καθώς αν προστεθεί έστω και ένα κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα θα καταστραφεί.