Την αποκαλούν και η «σταρ της Μεσσηνίας» και αν σκεφτείς πως καταφτάνουν τουρίστες από όλο τον κόσμο για να κολυμπήσουν στα νερά της, ο τίτλος δικαιολογείται. Ο λόγος για την πολυφωτογραφημένη κι εντυπωσιακή Βοϊδοκοιλιά, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου.

Η εντυπωσιακή παραλία της Μεσσηνίας με το χαρακτηριστικό όνομα και το περίεργο σχήμα που θυμίζει το γράμμα «Ω», βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ είναι ενταγμένη και στο Δίκτυο Natura 2000. Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Πύλο, στις ακτές του Ιονίου, διαθέτει λευκή ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά.

Βοϊδοκοιλιά

Τριγύρω της η βλάστηση είναι χαμηλή κι επειδή δεν είναι μία οργανωμένη παραλία, όταν την επισκεφτείτε, φροντίστε να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε ομπρέλα για τον ήλιο. Και να είστε έτοιμοι για μία «μάχη της πετσέτας», ειδικά τον Αύγουστο που έχει πολύ κόσμο και είναι δύσκολο να βρείτε θέση να αράξετε.

Βοϊδοκοιλιά

Η Βοϊδοκοιλιά εκτός από το σχήμα της, εντυπωσιάζει και με το όνομά της και πολλοί αναρωτιούνται πώς προέκυψε. Όταν το ακούς για πρώτη φορά, πιστεύεις πως έχει να κάνει με το βόδι. Και ως ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, καθώς ένα σενάριο θέλει το όνομά της να προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προέκυψε λόγω της ομοιότητας του σχήματός της με κοιλιά βοδιού.

Βοϊδοκοιλιά

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το όνομά της παραπέμπει στη Βουφράδα του Ομήρου, την παραλία δήλαδή όπου, σύμφωνα με την «Οδύσσεια», προσάραξε το πλοίο του Τηλέμαχου όταν ερχόταν από την Ιθάκη για να ρωτήσει τον Νέστορα, τον βασιλιά της Πύλου για την τύχη του αγνοούμενου Οδυσσέα. Πιστεύεται, δηλαδή πως είναι η ίδια παραλία.

Βοϊδοκοιλιά

Το σίγουρο είναι πως η Βοϊδοκοιλιά έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ο όρμος και η παραλία της έχουν ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Βοϊδοκοιλιά

Πιο συγκεκριμένα, στη νότια πλευρά της βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου, τον 13ο αιώνα και είναι σήμερα γνωστό ως Παλαιόκαστρο. Στον βράχο, κάτω από το κάστρο υπάρχει μία μεγάλη σπηλιά, που ονομάζεται «σπηλιά του Νέστορα».

Βοϊδοκοιλιά

Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτήν έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Επίσης, το σπήλαιο έχει ταυτιστεί με τον χώρο, όπου φυλάσσονταν τα κοπάδια του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα. Εξ’ ου και η ονομασία. Από την άλλη, στη βόρεια πλευρά της παραλίας διαφαίνεται ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Νέστορα, Θρασυμήδη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικώς).