Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα και μουσεία στη Βαρκελώνη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Ο λόγος για το Casa Batlló, το οποίο κατασκευάστηκε το 1877 από τον Emilio Sala Cortés όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό φως στη Βαρκελώνη.

Το 1903 αγοράστηκε από τον Josep Batlló y Casanovas, έναν βιομήχανο κλωστοϋφαντουργίας ο οποίος έδωσε «λευκή» επιταγή στον σπουδαίο Antoni Gaudí να ξετυλίξει το καλλιτεχνικό του ταλέντο και να το αναμορφώσει, όπως αυτός επιθυμούσε,

Κάζα Μπατλιό

Και το έκανε, δημιουργώντας ένα έργο Τέχνης. Το Casa Batlló αναμορφώθηκε πλήρως την περίοδο μεταξύ 1904-1906 με τον Antoni Gaudí να αλλάζει ριζικά τόσο την πρόσοψη, όσο και τους εσωτερικούς χώρους, συνδέοντας το κτίριο με τον θρύλο του Αγίου Γεωργίου, του προστάτη της Καταλονίας.

Στην πρόσοψη του Casa Batlló διακρίνεται ένα σχήμα σαν στέμμα, το οποίο είναι παρόμοιο με τη ράχη ενός δράκου ενώ υπάρχει εκεί και ένας σταυρός, ο οποίος λέγεται πως αντιπροσωπεύει τη λαβή ενός σπαθιού.

Κάζα Μπατλιό

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε τον δράκο με το σπαθί του για να σώσει την πριγκίπισσα και τους ανθρώπους από την οργή του, ενώ στο σημείο, όπου γέμισε από το αίμα του δράκου, φύτρωσαν κόκκινα τριαντάφυλλα.

Με βάση αυτή την ερμηνεία, παρατηρώντας το σχέδιο της οροφής, θα δείτε το σχήμα ενός δράκου, με μικρά τοξωτά ανοίγματα στα δεξιά που σχηματίζουν το κενό κάτω από το λαιμό του. Τα μπλε-πράσινα κεραμίδια συμβολίζουν τις φολίδες του δέρματός του, ενώ τα στρογγυλά κεραμίδια που ξεκινούν από την κορυφή σχηματίζουν τη ραχοκοκαλιά του. Στην κορυφή υπάρχει ένας μικρός, στρογγυλός πυργίσκος με έναν σταυρό, που αναπαριστά το σπαθί του Άη Γιώργη που καρφώθηκε στο σώμα του δράκου.

Κάζα Μπατλιό

Ωστόσο, ο Gaudí αναμόρφωσε πλήρως και το εσωτερικό του κτιρίου, δίνοντας έμφαση στο φως. Για το λόγο αυτό, επέκτεινε το αίθριο για να διασφαλίσει ότι το φυσικό φως θα έφτανε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το διακόσμησε με πλακάκια μπλε απόχρωσης σε διαφορετικούς τόνους, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη κατανομή του φωτός.

Κάζα Μπατλιό

Ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης της Καταλονίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου και όχι, στην Ισπανία δεν είναι κινητή η εορτή του. Την ημέρα αυτή, οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο και σε πάγκους πωλούνται βιβλία και λουλούδια. Και με σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα» η παράδοση θέλει τους άνδρες να δίνουν κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες τους εις ανάμνησιν του αίματος του δράκου, ενώ οι γυναίκες ανταποδίδουν χαρίζοντας στους αγαπημένους τους ένα βιβλίο.