Αν το Walt Disney World είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη, τότε το Burj Al Babas μπορεί να είναι το πιο τρομακτικό. Η πόλη βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και είναι γεμάτη από μισοτελειωμένα, πλήρως εγκαταλελειμμένα μίνι κάστρα -για την ακρίβεια, 87 από αυτά.
Όμως, όπως οι περισσότερες πόλεις- φαντάσματα, τα πράγματα δεν έπρεπε να πάνε έτσι. Στην πραγματικότητα, το Burj Al Babas σχεδιάστηκε ως μια πολυτελής, αρχοντική αστική ανάπτυξη για όποιον ήταν πρόθυμος να δώσει από 370.000 έως 500.000 δολάρια για το δικό του μικρό παλάτι.
Ποιος έχτισε το Burj Al Babas
Το Burj Al Babas, σύμφωνα με το Architectural Digest, χτίστηκε από την Sarot Properties Group, μια πολυτελή εταιρεία ανάπτυξης που είχε ήδη σχεδιάσει και κατασκευάσει με επιτυχία δύο ξενοδοχεία ιαματικών πηγών στην περιοχή. Αυτή η πόλη ήταν η επόμενη πράξη τους: μια συλλογή από ευρωπαϊκά εμπνευσμένα chateau για πλούσιους Άραβες με θέα τη Μαύρη Θάλασσα.
Όσοι δεν ενδιαφέρονταν για τη Νότια Γαλλία ή το βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας θα μπορούσαν να απολαύσουν το μεσογειακό κλίμα σε ταράτσες γοτθικού στιλ με θέα το καταπράσινο τουρκικό δάσος. Βρισκόμενη στη ρωμαϊκή λουτρόπολη Mudurnu, κάθε βίλα θα διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση και τζακούζι σε κάθε επίπεδο.
Ακόμα και στην τρέχουσα κατάστασή του, το όραμα για το Burj Al Babas εξακολουθεί να είναι προφανές: ευρωπαϊκή πολυτέλεια στη Μέση Ανατολή.
Γιατί εγκαταλείφθηκε το μεγαλόπνοο project
Η κατασκευή ξεκίνησε το 2014 και αναμενόταν να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, ωστόσο, μέσα στο ίδιο διάστημα, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Καθώς η οικοδόμηση της πόλης ξεκινούσε, οι ντόπιοι εξοργίστηκαν τόσο με την αισθητική των σπιτιών όσο και με τις επιχειρηματικές πρακτικές των κατασκευαστών.
Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις, πολλοί ήταν απογοητευμένοι που τα κάστρα δεν έμοιαζαν με τίποτα στην περιοχή, ιδίως με τα ιστορικά αρχοντικά οθωμανικού τύπου. Μια αγωγή κατά των κατασκευαστών ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η εταιρεία κατέστρεψε δέντρα και έβλαψε το περιβάλλον. Στη συνέχεια, η οικονομία της Τουρκίας δυσκολεύτηκε τα χρόνια μετά την έναρξη του έργου και οι προγραμματιστές σύντομα ανέλαβαν χρέος ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας συνδυασμός κακών επιλογών και κακής χρονικής στιγμής, είχε ως αποτέλεσμα η κατασκευή να σταματήσει.
Θα ολοκληρωθεί ποτέ το Burj Al Babas;
Ακόμη και όταν οι επενδυτές και οι αγοραστές απέσυραν τα χρήματά τους από το έργο αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, η Sarot Group ήταν βέβαιη ότι επρόκειτο απλώς για ένα εμπόδιο στο δρόμο και ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Φυσικά, η πανδημία σύντομα άλλαξε τη ζωή όπως την ξέραμε μέχρι πρότινος και το έργο εγκαταλείφθηκε.
Είναι βιώσιμο το Burj Al Babas;
Προς το παρόν, η κοιλάδα με τα αρχοντικά έχει γίνει μια γειτονιά από άδεια, μισοτελειωμένα κτίρια. Με πολλές από τις βίλες να έχουν ξεκινήσει, αλλά καμία να μην έχει ολοκληρωθεί, η πόλη παραμένει μη βιώσιμη. Από μακριά, η γειτονιά με τις γκρίζες στέγες μοιάζει με κάτι από ταινία της Disney -ίσως την Πεντάμορφη και το Τέρας- αλλά, με μια πιο προσεκτική ματιά, το Burj Al Babas διαθέτει μια απόκοσμη πόλη, που προκαλεί ανατριχίλα. Το άδειο χωριό είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό, σαν μια λαμπερή πόλη που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Burj Al Babas;
Αν και δεν μπορείτε να ζήσετε στην πόλη, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν μπορείτε να την επισκεφθείτε. Αν και η επίσημη απάντηση είναι όχι -δεν θα βρείτε ούτε εκδοτήριο εισιτηρίων ούτε μαλλί της γριάς (!) να σας περιμένει για να σας καλωσορίσει στην εκτεταμένη ατραξιόν- αυτό δεν έχει εμποδίσει τους τουρίστες να περιπλανηθούν στο «νεκροταφείο» μισοτελειωμένων καστρών.
«Το να φτάσεις εκεί και να μπεις μέσα δεν είναι και το πιο εύκολο έργο», δήλωσε η Ilke Opperman, μια ταξιδιωτική vlogger, σε ένα βίντεο με την επίσκεψή της στην περιοχή. Εξηγεί ότι κάποιοι προηγούμενοι εξερευνητές είχαν περπατήσει μέσα από το κοντινό δάσος για να τρυπώσουν στη γειτονιά, αν και αυτή η επιλογή δεν ήταν εφικτή για εκείνη εν μέσω χειμώνα λόγω των πολλών μέτρων χιονιού.
Ευτυχώς, ένας φρουρός που είχε βάρδια τους άφησε να μπουν, αν και οι μελλοντικοί ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να υπολογίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. «Υπάρχουν παντού οικοδομικά υλικά- υπάρχει λόγος που δεν αφήνουν τους ανθρώπους να μπουν», λέει η Opperman στο βίντεο. «Αν βρίσκεστε εδώ, προσέξτε πού πατάτε, γιατί πρόκειται για εργοτάξιο με ανοιχτές καλωδιώσεις, οπότε να είστε προσεκτικοί».