Η κοπή μετάλλων με πλάσμα αποτελεί μια διαδικασία με ποικίλες χρήσεις: μπορεί να δημιουργήσει επαγγελματικές κατασκευές μέχρι και πραγματικά έργα τέχνης.

Χρησιμοποιώντας μηχανές κοπής με πλάσμα μπορείτε να κόψετε οποιοδήποτε μέταλλο θέλετε και να δημιουργήσετε το έργο της επιθυμίας σας. Οι λόγοι για να αξιοποιήσετε αυτή τη διαδικασία είναι πάρα πολλοί και θα τους δούμε παρακάτω.

Ας δούμε, όμως, πρώτα πολύ συνοπτικά τι σημαίνει κοπή με πλάσμα. Πρόκειται, λοιπόν, για μια διαδικασία κοπής μετάλλων κατά την οποία συμπιεσμένο αέριο (άζωτο, αργό κ.ά.) που βγαίνει από ένα ακροφύσιο δημιουργεί ένα ηλεκτρικό τόξο, μετατρέποντας ένα μέρος του αερίου σε πλάσμα.

Η θερμοκρασία του πλάσματος είναι πολύ υψηλή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέταλλο να λιώνει. Ταυτόχρονα, λόγω της τεράστιας ταχύτητας του αερίου το λιωμένο μέταλλο απομακρύνεται από το σημείο κοπής.

Και αφού είδαμε με λίγα λόγια πώς ακριβώς γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία, πάμε τώρα να δούμε οκτώ λόγους για να χρησιμοποιείτε πλάσμα κοπής.

  1. Ταχύτητα

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της κοπής μετάλλων με πλάσμα είναι η ταχύτητά της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία, αν και είναι λογικό ότι η ταχύτητα εξαρτάται και από το πάχος του προς κοπή μετάλλου. Ωστόσο, στα μικρότερα πάχη το πλάσμα είναι… αστραπιαίο, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε χρόνο.

  1. Δε χρειάζεται προθέρμανση

Τα ηλεκτρικά τόξα που δημιουργούνται με το πλάσμα μπορούν να φτάσουν τεράστιες θερμοκρασίες (έως και 30.000 βαθμούς Κελσίου) μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πως η τήξη του μετάλλου θα γίνει άμεσα χωρίς να χρειάζεται να το προθερμάνετε και έτσι, θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια.

  1. Ποικιλία μετάλλων προς κοπή

Ένας ακόμα εξαιρετικά σημαντικός λόγος της κοπής με πλάσμα είναι το γεγονός ότι μπορείτε να κόψετε οποιοδήποτε είδος μετάλλου ή κράματος επιθυμείτε. Είτε μιλάμε για ατσάλι είτε για αλουμίνιο είτε για οτιδήποτε άλλο, το πλάσμα μπορεί να το κόψει. 

Και αυτό σας δίνει μια τεράστια ελευθερία να κινηθείτε και να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς να «σπάτε» το κεφάλι σας ανάλογα με το μέταλλο που έχετε μπροστά σας.

  1. Ποικιλία μορφών μετάλλου προς κοπή

Όποια και αν είναι η μορφή του μετάλλου που έχετε να κόψετε, το πλάσμα είναι ο ιδανικός τρόπος κοπής. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειαζόσασταν διαφορετικά εργαλεία για να κάνετε τη δουλειά σας (π.χ. πριόνι, ψαλίδι κ.λπ.).

Είτε έχετε, λοιπόν, μπροστά σας μεταλλική πλάκα, γωνία, σωλήνα ή πλέγμα, το πλάσμα σας δίνει τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε χωρίς προβλήματα και χωρίς να αλλάζετε εργαλεία.

  1. Ευκολία χρήσης

Η κοπή με πλάσμα είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει χωρίς να διαθέτετε κάποιου είδους επαγγελματική εκπαίδευση ή να κάνετε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Κάτι που δεν ισχύει για σχεδόν οποιαδήποτε άλλη σχετική εργασία. Με κυριολεκτικά μηδενική εμπειρία μπορείτε να κάνετε κοψίματα υψηλής ποιότητας.

  1. Ασφάλεια

Άζωτο, αργό και άλλα παρόμοια αέρια χρησιμοποιούνται στην κοπή με πλάσμα, γεγονός που κάνει τη διαδικασία αρκετά ασφαλή, συγκριτικά με το προπυλένιο, ακετυλένιο ή άλλα εύφλεκτα και επικίνδυνα αέρια που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στην κοπή με οξυγόνο.

  1. Ευελιξία

Το πλάσμα δε σας επιτρέπει μόνο να κόψετε αλλά και να λοξοτομήσετε, να χαράξετε, να σκαλίσετε ή ακόμα και να συγκολλήσετε μέταλλα! Όπως καταλαβαίνετε, η ευελιξία που σας παρέχει είναι τεράστια.

  1. Οικονομία

Τα προηγούμενα χρόνια οι μηχανές κοπής με πλάσμα ήταν ιδιαίτερα ακριβές και μπορούσε κανείς να τις βρει μόνο σε επαγγελματικά καταστήματα συγκόλλησης. Πλέον, όμως, το κόστος έχει πέσει σημαντικά λόγω της ευκολίας και της μεγάλης διάδοσης της συγκεκριμένης τεχνικής.

Έτσι, ακόμα και αν είστε ένας απλός ιδιώτης ή έχετε ένα πολύ μικρό κατάστημα, η κοπή με πλάσμα είναι σίγουρα εντός του budget σας.